Dedinka v Nemecku je na predaj. Stojí menej ako trojizbový byt v Bratislave...

NETKY.SK • 8 December 2017, 18:00 • 2 min
Dedinka v Nemecku je na predaj. Stojí menej ako trojizbový byt v Bratislave...

Malá nemecká dedinka Alwine v spolkovej republike Brandenbursko je na predaj. Súčasní majitelia ju umiestnili do berlínskej aukcie s počiatočnou cenou 125-tisíc eur. V dedinke žije iba 20 obyvateľov, z nich drvivá väčšina sú dôchodcovia. Dražba prebehne už zajtra.

slovakia

left justify in out

Jeden z obyvateľov dedinky, sedemdesiatnik Paul Urbanek, bol v šoku, keď zistil, že sa predáva celá dedina, píše server Novinky.cz. Dozvedel sa to vďaka veľkému nápisu, na ktorý tam náhodou narazil. Aukcia prebehne v sobotu, nový majiteľ tak získa celú dedinku ležiacu asi 120 kilometrov južne od Berlína. V obci sa nachádza množstvo zchátraných budov a asi 20 starších domácich občanov.

 

Ešte počas druhej svetovej vojny vychovávala blízko dedinky svojich členov nacistická organizácia Hitlerjugend. Potom prebehlo budovanie železnej opony a Alwine sa stal súčasťou komunistickej NDR.

 

Všetky pozemky v dedine patrili až do znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 neďalekej továrni na výrobu brikiet, údajne najstaršej v Európe. Veľa tamojších obyvateľov v nej pracovalo už od roku 1960, továreň však v roku 1991 prestala fungovať a veľa ľudí odtiaľ odišlo, tvrdí Andreas Claus, starosta mestečka Uebigau-Wahrenbrück, ktorého je Alwine súčasťou. 

 

"Väčšina z nich boli mladí ľudia, ktorí odchádzali do západného Nemecka za prácou. Nik z nich sa už nevrátil," povedal serveru thelocal.de Peter Kroll, ktorý v oblasti žije od roku 1945.

 

Podľa vládnych údajov sa v regióne medzi rokmi  1990 až 2015  znížil počet obyvateľov o 15 procent.

 

V roku 2000 dedinku predali za symbolickú jednu marku súkromným investorom. Tí sa však o zlepšenie tamojších podmienok veľmi nezaslúžili. Urbanek sa tam presťahoval v roku 2010 potom, čo sa rozišiel s manželkou. Tvrdí, že sa mu v Alwine páči, pretože je tam pokoj. Jedným dychom však dodáva, že by potreboval opravu strechy a návštevu elektrikára. 

 

Okrem jednej rodiny sú všetci obyvatelia dôchodcovia. A podobne je to aj v ďalších dedinkách na území bývalej NDR. "V ekonomicky slabých oblastiach sa ľudia cítia so svojimi problémami osamotení," hovorí Claus. 

 

Starosta sa o predaji dediny dozvedel prostredníctvom jedného z nemeckých bulvárnych plátkov a tvrdí, že mesto sa dedinku kúpiť nechystá. Urbanek dodáva, že v pláne to nemá ani žiadny obyvateľ dedinky, suma je vraj vysoká.

 

Osud dedinky tak bude závisieť na výsledku zajtrajšej aukcie. Jej organizátori priznali, že je to prvýkrát, čo predávajú celú dedinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies