Dedinčania v Nepále sa vrátili domov, keď zablokovaná rieka prerazila zátarasu

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 08:40 • 2 min
Dedinčania v Nepále sa vrátili domov, keď zablokovaná rieka prerazila zátarasu

KÁTHMANDU - Tisíce dedinčanov v severozápadnom Nepále sa dnes mohli vrátiť domov po tom, ako horská rieka prerazila zosuv pôdy, ktorý ju zablokoval, a umožnila tak opätovne normálny tok vody.

slovakia

left justify in out

Zosuv pôdy, ku ktorému došlo v nedeľu pred úsvitom, prehradil rieku Kálí Gandakí v dedine ležiacej približne 140 kilometrov severozápadne od nepálskej metropoly Káthmandu a vytvoril na nej jazero v dĺžke dvoch kilometrov. Tisíce vidiečanov ušli v obave z náhlych záplav zo svojich domovov. Počas noci na dnes rieka poodnášala kamene a ďalšie trosky a v ranných hodinách sa dostala na normálnu úroveň, uviedli úrady.

 

Rieka tečie do Indie, kde ju nazývajú Gandak. Keby sa nahromadil veľký objem vody, po prerazení zátarasy by záplavy po prúde rieky mohli dosiahnuť až do Indie.

 

Zosuv pôdy však nebol dôsledkom silných zemetrasení, ktoré zasiahli Nepál 25. apríla a 12. mája a zabili spoločne takmer 8700 ľudí a 16.800 ďalších zranili. V roku 2012 zahynuli desiatky ľudí, keď lavína prehradila neďalekú rieku Setí. Keď vodný tok snehovú blokádu prerazil, rieka zaplavila dediny na brehoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies