Dediči zberateľa umenia, ktorého prenasledovali nacisti, žiadajú Düsseldorf o vrátenie cenného obrazu

NETKY.SK • 9 Február 2018, 13:02 • 2 min
Dediči zberateľa umenia, ktorého prenasledovali nacisti, žiadajú Düsseldorf o vrátenie cenného obrazu

DÜSSELDORF - Dediči zberateľa umenia prenasledovaného nacistickým režimom požadujú, aby im západonemecké mesto Düsseldorf vrátilo obraz v hodnote miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Obraz s názvom Líšky, ktorý namaľoval nemecký expresionistický maliar Franz Marc v roku 1913, pripadol v roku 1962 Múzeu umenia v Düsseldorfe.

 

img

 

"Veríme v oneskorenú spravodlivosť, ako mnohí ďalší," povedala v piatok agentúre DPA 88-ročná Ingeburg Breitová, manželka syna niekdajšieho majiteľa obrazu Kurta Grawiho.

 

Düsseldorfský primátor Thomas Geisel však uviedol, že v pátraní po pôvode obrazu existuje ešte niekoľko nevyjasnených miest, pričom on sám by túto záležitosť rád vyriešil.

 

Berlínsky podnikateľ Grawi emigroval z Nemecka v roku 1939 do Čile celkom bez peňazí po tom, ako niekoľko týždňov strávil v koncentračnom tábore. Obraz Franza Marca sa o rok neskôr objavil v New Yorku, pričom doposiaľ sa nepodarilo zistiť, ako sa do USA dostal. Nie je známe ani to, či ho Grawi pred svojou emigráciou predal.

 

Primátor Düsseldorfu nedávno v snahe vyriešiť sporné otázky o pôvode obrazu New Yorku aj osobne navštívil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona