Debetné platobné karty pre kryptomeny?

NETKY.SK • 20 August 2017, 19:17 • 2 min
Debetné platobné karty pre kryptomeny?

NEW YORK – Kryptomeny vo všeobecnosti urobili veľké kroky smerom k popularite a užívateľskej základni po celom svete. V uplynulom desaťročí počet aktívne obchodovaných kryptomien rýchlo rástol a desiatky nových sa dostáva na burzy každý rok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spolu s týmto rastom došlo aj k masívnemu zvýšeniu trhovej kapitalizácie kryptomien, ako aj k obrovskému nárastu počtu používateľov, ktorí kupujú, predávajú a vymieňajú tieto meny. Stále však zaostávajú v jednej veľmi dôležitej sfére – transakciách v reálnom svete.

 

Zatiaľ sa väčšina obchodov v digitálnych menách vykonáva virtuálne, čiže bez hmatateľnej meny alebo platobných kariet. To znemožňuje bežným ľuďom jednoducho prísť do obchodu a kúpiť si niečo napr. za Bitcoiny, tak ako za reálne peniaze. S príchodom debetných kariet pre kryptomeny, by sa konečne mohli uplatniť virtuálne peniaze aj u každodenných užívateľov v reálnom svete.

 

img

 

Rovnaké ako klasické debetné karty?

Koncepcia debetnej karty pre kryptomeny je pomerne jednoduchá. Sú to plastové karty, ktoré vyzerajú podobne ako štandardné kreditné alebo debetné karty. To samo o sebe môže byť motivačným faktorom pre mnohých potenciálnych používateľov, ktorí chcú mať v rukách svoju menu (alebo platobný prostriedok). Tieto debetné karty boli vyvinuté najmä na ten účel, aby ich ľudia mohli používať na uskutočňovanie každodenných nákupov.

 

Jedným z najväčších problémov pri platení digitálnymi peniazmi je to, že tam musí byť akýsi stredný krok, aspoň zatiaľ. Používateľ musí tieto digitálne meny zameniť za klasické peniaze, aby ich mohol niekde minúť osobne. Platobná debetná karta, ktorá by mohla byť použitá rovnako ako štandardná debetná karta, by tento problém vyriešila.

 

img

 

Debetné karty vs. predajné miesta

V prvom rade je však potrebné uskutočniť dva dôležité kroky. Prvým z nich je terminál v mieste predaja, teda hardvér, ktorý by mohol byť nainštalovaný v obchode a komunikoval by s mobilnou aplikáciou zákazníka. Zatiaľ čo tento krok je pre spotrebiteľa jednoduchý, vyžaduje si náklady zo strany majiteľa obchodu. Na druhej strane, debetná karta s kryptomenami, ktorá by mohla byť periodicky opätovne dobíjaná novými prostriedkami, by využila existujúcu infraštruktúru plastových kariet, ktorá už existuje na celom svete. Ak by sa tieto karty mohli používať všade tam, kde sa používajú dnešné kreditné a debetné karty, tak by nevyžadovali žiadne dodatočné náklady pre predajcov.

Terajšie prvé prototypy krypto-kariet sú väčšinou predplatené, ktoré pochádzajú od rôznych výrobcov. Tak ako rastie popularita digitálnych mien, zlepšujú sa aj ich funkcie ako poplatky za transakcie, čas ich spracovania a prístupnosť. Rovnako by to malo byť aj debetnými kartami pre tieto meny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies