Debatu republikánskych kandidátov sprevádzali hádky a chaos

NETKY.SK • 14 Február 2016, 11:26 • 2 min
Debatu republikánskych kandidátov sprevádzali hádky a chaos

WASHINGTON - Sobotňajšiu televíznu debatu republikánskych uchádzačov o prezidentskú kandidatúru sprevádzala ostrá výmena názorov, nedisciplinovanosť a chaos. Kandidáti sa okrikovali a navzájom prerušovali, uviedla spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Debaty v meste Greenville v štáte Južná Karolína sa zúčastnilo už len šesť uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany pre voľby v roku 2016. Pôvodne sa o ňu uchádzalo až 17 kandidátov, z ktorých väčšina však už medzičasom vypadla z hry.

 

Pozvánku na debatu v Greenville dostali podnikateľ Donald Trump, texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, neurochirurg Ben Carson a guvernér Ohia John Kasich.

 

Debata sa symbolicky začala minútou ticha za zosnulého sudcu Najvyššieho súdu USA Antonina Scaliu. Kandidáti potom riešili politicky mimoriadne citlivú otázku, či by mal jeho nástupcu navrhnúť ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama, alebo či až jeho nástupca v Bielom dome.

 

Potom nasledovala ostrejšia debata. Donald Trump a Jeb Bush si vymieňali názory ohľadne vojny v Iraku. "Nikdy sme nemali ísť do Iraku... Klamali. Tvrdili, že sú tam zbrane hromadného ničenia. Nič také tam nebolo a oni vedeli, že tam nič nie je," tvrdil Trump.

 

S Jebom Bushom si vymieňal aj názory ohľadne zodpovednosti niekdajšieho prezidenta Georga Busha za útoky z 11. septembra 2001 v USA, čo BBC označila za dosť šokujúcu tému republikánskej debaty.

 

Podľa agentúry DPA Trump dokonca povedal, že by bolo lepšie, keby namiesto Jeba Busha kandidovala jeho 90-ročná matka Barbara Bushová.

 

Ted Cruz na adresu Trumpa povedal, že nie je skutočným konzervatívcom. Trump reagoval takto: "Ste najväčší klamár. Pravdepodobne ste horší ako Jeb Bush."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies