De Wever vyzval na revíziu ženevského Dohovoru o právnom postavení utečencov

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:19 • 2 min
De Wever vyzval na revíziu ženevského Dohovoru o právnom postavení utečencov

BRUSEL - Belgický politik a líder Novej flámskej aliancie (N-VA), najväčšej politickej strany v krajine, v utorok vyzval na revíziu ženevského Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951, ktorý podpísalo 145 krajín sveta. Jeho výzva je reakciou na súčasnú krízu v EÚ spojenou s vysokým počtom utečencov.

slovakia

left justify in out

Bart De Wever v utorok v rámci vystúpenia na univerzite v Gente vyhlásil, že pre riešenie utečeneckej krízy je nevyhnutná revízia Ženevského dohovoru. Dôvodom podľa jeho slov je skutočnosť, že tento dohovor zaručuje rovnaký prístup k sociálnemu zabezpečeniu pre utečencov, aký sa vzťahuje aj na štátnych príslušníkov hostiteľskej krajiny.

"Avšak sociálne zabezpečenie z roku 1951 nie je porovnateľné so súčasnosťou. Niektoré krajiny vyvinuli veľmi veľkorysý a otvorený systém sociálneho zabezpečenia. Dohovor poskytuje vstupenku pre získanie sociálneho zabezpečenia," zhodnotil situáciu líder N-VA.

 

Jeho vyhlásenie nie je žiadnou novinkou, lebo už koncom augusta v súvislosti s poskytovaním sociálneho zabezpečenia hovoril o potrebe vytvoriť "samostatný štatút" pre utečencov. Belgická politická scéna na De Weverove slová zareagovala okamžite. Väčšina politických strán, vrátane tých opozičných, jeho slová odsúdila.

 

Podpredseda vlády Kris Peeters, zo strany flámskych kresťanských demokratov (CD&V) v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VRT uviedol, že De Weverov návrh na revíziu Ženevského dohovoru je "nerealistický". Už aj preto, že by to znamenalo otvorenie rokovaní so všetkými 145 štátmi, ktoré tento dohovor ratifikovali. Peeters priznal, že systém sociálneho zabezpečenia je výhodný v Belgicku, odmietol však názor, že utečenci ohrozujú tento systém.

 

Pripomenul, že finančný dopad pre krajinu v podobe rodinných prídavkov je v hodnote šesť miliónov eur v rámci celkového rozpočtu šesť miliárd eur. "Ak niekto hovorí, že sociálne zabezpečenie je ohrozené, musí byť schopný to potvrdiť v podobe pevných dôkazov," uviedol Peeters.

 

De Weverove slová odsúdili aj premiér Charles Michel a belgický šéf diplomacie a líder Reformného hnutia (MR) Didier Reynders. Líder frankofónnej Socialistickej strany (PS) a predchádzajúci premiér Elio Di Rupo vyzval súčasného predsedu federálnej vlády, aby náležite zareagoval na vyhlásenia šéfa N-VA v súvislosti s utečencami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona