De Wever: Škótske referendum o nezávislosti by bolo zaujímavé pre flámskych nacionalistov

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:38 • 2 min
De Wever: Škótske referendum o nezávislosti by bolo zaujímavé pre flámskych nacionalistov

BRUSEL - Ak Škótsko usporiada nové referendum o zotrvaní vo Veľkej Británii, pre flámskych nacionalistov by to bol "zaujímavý precedens". Uviedol to starosta belgických Antverp a líder separatisticky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever, ktorého citovala agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

De Wever, v súčasnosti najpopulárnejší politik v Belgicku, týmito slovami zareagoval na vystúpenie škótskej premiérky a šéfky Škótskej národnej strany Nicoly Sturgeonovej. Tá deň po britskom referende vyhlásila, že nastal čas na nové posúdenie vzťahov medzi Škótskom. Podľa nej sa zásadne zmenili podmienky, za ktorých sa Škóti v roku 2014 rozhodli zostať v Spojenom kráľovstve.


"Myslím si, že Škóti toto referendum vyhlásia a vyhrajú, a Veľká Británia nielen že zapríčiní rozpustenie Európskej únie, ale aj rozpad samej seba," uviedol De Wever pre flámsku televíznu stanicu VRT.


Predseda najväčšej strany v Belgicku dodal, že nevidí potrebu konzultácií o zotrvaní krajiny v EÚ, ani zorganizovania podobného referenda ako v Británii. Jediným zoskupením, ktoré chce napodobniť minulotýždňový britský model, je nateraz iba opozičná krajne pravicová euroskeptická strana Flámsky záujem. Menej umiernený postoj ako De Wever, má mladé krídlo N-VA, keď mladí flámski nacionalisti už v piatok, deň po britskom referende, na Twitteri šírili správy typu: "Británia opúšťa EÚ, kedy Flámsko opustí Belgicko?"


Valónsky premiér Paul Magnette, zo strany frankofónnych socialistov, v reakcii na takéto žiadosti Flámom odkázal, že "ak chcú odísť, nech odídu". Magnette zároveň poukázal na iluzórny charakter "belxitu", ako médiá nazvali možnú separáciu Flámska od zvyšku kráľovstva, keď podľa prieskumov verejnej mienky si 80 percent Flámov želá jednotu Belgického kráľovstva.
De Wever pripomenul, že si neželá vytvorenie európskeho superštátu, lebo to by bola "najkratšia cesta k zániku Európskej únie".


"Chceme opak: Menšiu Európu. Európa dneška je konfederáciou krajín a to nefunguje, pretože zakaždým potrebujeme 28 hláv štátov alebo predsedov vlád. Ak nič nerobíme, mohol by to byť začiatok konca," domnieva sa De Wever.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona