De Wever: Krajské voľby vo Francúzsku naznačili, že Európa sa musí zobudiť

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:19 • 2 min
De Wever: Krajské voľby vo Francúzsku naznačili, že Európa sa musí zobudiť

BRUSEL - Víťazstvo Národného frontu (FN) v nedeľňajších regionálnych voľbách vo Francúzsku je významným signálom pre Európu. Uviedol to dnes predseda belgickej protiprisťahovalecky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever.

slovakia

left justify in out

De Wever podľa tlačovej agentúry Belga pripomenul, že víťazstvo FN pod vedením Marine Le Penovej, ktorá vo svojej kampani ťažila z protiimigrantských nálad v spoločnosti, je iba pokračovaním dlhšej série úspechov podobne zameraných politických strán v Európe. Podľa vodcu flámskych nacionalistov odpor voči migračnej politike rastie vo východnej Európe, v Británii je dôvodom na diskusie o "brexite", čiže odchode z EÚ, zatiaľ čo Dáni v referende opätovne odmietli užšie politické vzťahy s Bruselom a Švédsko znovu zavádza kontroly na svojich hraniciach.

 

"Európa by už nemala viac otáľať a musí riešiť problémy," poznamenal šéf N-VA na adresu migračnej politiky. Dodal, že Francúzi dali najavo, že majú dosť problémov tohto druhu, lebo "nekontrolovaný tok utečencov a teroristické hrozby sú nebezpečný koktail", čo európski lídri nemôžu poprieť. V opačnom prípade by sa podľa neho dopustili rovnakých chýb ako v minulosti a extrémizmus sa bude iba zvyšovať. "Musíme vrátiť migrantov do bezpečných krajín," odkázal De Wever. Žiada prísnejšie opatrenia zamerané na obmedzenie prílevu migrantov, pričom EÚ musí prijať zodpovednosť a nežiadať ostatné krajiny, aby túto prácu robili za Európu.

 

Riešením je podľa neho vrátiť migrantov do bezpečných krajín, uzavrieť hranice schengenského priestoru a organizovať prijímanie utečencov mimo územia EÚ. Zároveň žiada vylúčiť Grécko zo schengenského priestoru, ak táto krajina ponechá pre migrantov otvorené dvere. Podľa De Wevera je dôležité aj to, aby sa EÚ v rámci tejto agendy nenechala "vydierať" Tureckom. V opačnom prípade podľa De Wevera porastie polarizácia medzi rôznymi skupinami obyvateľstva, a to nielen vo Francúzsku, kde to naznačili nedeľňajšie voľby, ale aj v ďalších európskych krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies