De Mori si nepamätá knokaut od Hayeho: Akoby ma udrel tehlou

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:18 • 2 min
De Mori si nepamätá knokaut od Hayeho: Akoby ma udrel tehlou

LONDÝN - Návrat britského profesionálneho boxera Davida Hayeho do diania v superťažkej hmotnostnej kategórii si tvrdo odniesol jeho austrálsky súper Mark de Mori. Tridsaťpäťročný Londýnčan v sobotu 16. januára v domácej O2 aréne knokautoval o dva roky mladšieho protivníka už po 131 sekundách prvého kola. De Morimu priamo na podlahe v ringu poskytli kyslík a noc na nedeľu 17. 1. strávil v nemocnici.

slovakia

left justify in out

"Vraj som sa stretol s Davidom Hayem. Je to pre mňa novinka, nepamätám si nič až do chvíle, keď som sa viezol v sanitke. Akoby ma udrel tehlou. Vedel som, čo čakať, ale nedokázal som tomu zabrániť," priznal Austrálčan pre Daily Mail.

Mark De Mori vyviazol bez trvalých následkov, no nie všetci pästiari majú takéto šťastie v nešťastí. V roku 1984 diagnostikovali Parkinsonovu chorobu Športovej osobnosti 20. storočia podľa Sports Illustrated i BBC Muhammadovi Alimu. Menej známy, dnes 47-ročný Američan James Toney naďalej boxuje napriek tomu, že rozhovory zvláda len s problémami. Existencia rizika v tomto odvetví je jasná, jeho presná povaha však už nie. Jeden utrpí vážne komplikácie, druhý zasa nie. Ani faktory zvyšujúce náchylnosť k dlhodobým patáliám zatiaľ nie sú pomenované detailne.

To sa možno zmení vďaka štúdii centra pre zdravie mozgu Lou Ruvo v nevadskom Las Vegas, kde pracujú s piatimi stovkami aktívnych i bývalých bojovníkov. Snažia sa pochopiť individualitu - prečo podobné úrazy spôsobujú rôzne následky. V súčasnosti však ešte nie je možná dostatočná informovanosť, vydať sa na dráhu boxera preto znamená zahrať si lotériu. S vlastným zdravím. Na druhej strane však mladých chlapcov láka vidina kariéry, ktorá im zabezpečí slávu aj majetok prostredníctvom toho, čo robia radi.

Rozhodovať by sa mali plne poučení, no to sa aktuálne nedá. Navyše, tréneri a promotéri potrebujú odhodlané talenty, nie opatrných mysliteľov. Patronát nad zvýšením povedomia by preto mali prebrať boxerské autority, tvrdí autor so pseudonymom "Andrzej R" na špecializovanom portáli Bad Left Hook. "Ani to nemusí stačiť. Ľudia často prehliadajú budúce nebezpečenstvo v záujme momentálneho prospechu. Aké typické pre sebavedomého mladého pästiara. Arogancia vás prinúti myslieť si, že to zlé sa stane niekomu inému," upozorňuje.

Článok okrem toho pripomína, že pôvod ovplyvňuje škálu životných možností. Chudobnejší sú ochotnejší podstúpiť viac rizika, aby nadobudli bohatstvo. Zástancovia to označujú za časť identity tohto športu, kritici ho zas vidia ako nástroj bohatých, ktorým chudobní vynášajú ďalšie a ďalšie peniaze. "Morálne súdy bokom, šance v rôznych vrstvách spoločnosti sa líšia," pokračuje spomenutý autor.

Rozhodnutie boxovať je racionálne aj emocionálne. "Nie je to práve bezchybná matematická kalkulácia, ale ani väčšia neistota než mnoho iných životných úsudkov. Z bojovníkov sa nestávajú gladiátori nútení do nebezpečenstva iba pre zábavu ostatných. Zároveň však ani obozretní finančníci dôkladne zvažujúci pre a proti. Sú to odvážlivci vrhajúci sa do neznáma sčasti za vidinou odmeny a občas len z čistej vášne k športu. Box je závislý na mladých pästiaroch s právom ohroziť vlastné zdravie. Je to nepríjemná pravda, no fanúšikovia sa s tým musia naučiť žiť," uzatvára Bad Left Hook.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona