De Mistura vyzval znepriatelené strany v Sýrii, aby sa rozhodli pre mier

NETKY.SK • 24 Február 2017, 06:37 • 2 min
De Mistura vyzval znepriatelené strany v Sýrii, aby sa rozhodli pre mier

ŽENEVA - Nový začiatok rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou by mal znamenať počiatok skutočných mierových vyjednávaní, i keď mierový proces nebude jednoduchý. Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura to povedal dnes počas svojho prejavu v sídle OSN v Ženeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

OSN odštartovala dnes v Ženeve ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii. Séria rokovaní sa začala schôdzkou de Misturu s delegáciou zastupujúcou vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V priebehu dňa sa vyslanec OSN stretol aj s predstaviteľmi sýrskej opozície.

 

"Verím, že jedného dňa sa ľudia pozrú späť a povedia si, že Sýrčania dnes na tomto mieste spustili dlhú ťažkú mierovú cestu," povedal diplomat delegátom zhromaždeným na večernom oficiálnom ceremoniáli v hlavnej rokovacej sále. De Mistura mal pri sebe zástupcov vyjednávajúcich strán, pre ktorých to bolo zároveň oficiálne uvítanie v OSN.

 

"Sýrčania si zúfalo želajú ukončenie tohto konfliktu a vy to viete," zdôraznil de Mistura zástupcom oboch strán konfliktu s tým, že obe strany si musia vážiť vôľu sýrskeho ľudu.

 

Ide o prvé mierové rozhovory o urovnaní sýrskeho konfliktu za posledných desať mesiacov, ako aj prvé priame stretnutie sprostredkované OSN od nástupu de Misturu do misie pred troma rokmi.

 

Vlani v apríli diskusie uviazli na mŕtvom bode v dôsledku eskalácie bojov v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies