De Mistura: Medzisýrske rokovania by sa v Ženeve mohli začať 10. marca

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 16:42 • 2 min
De Mistura: Medzisýrske rokovania by sa v Ženeve mohli začať 10. marca

NEW YORK/MOSKVA - Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Staffan de Mistura sa domnieva, že medzisýrske rokovania by sa mohli začať 10. marca, keďže nie všetky delegácie z organizačných dôvodov stihnú do Ženevy, dejiska schôdzky, pricestovať 9. marca.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre panarabský denník al-Haját de Mistura oznámil, že nadchádzajúce rokovania nebudú mať charakter konferencie, ale "nepriamych stretnutí".

 

De Mistura vyslovil predpoklad, že "začneme 10. marca. Niektorí pricestujú 9. marca, iní kvôli problémom s obsadenosťou hotelov 11. marca, ďalší až 14. (marca). Uskutočnia sa prípravné rokovania a potom začneme s detailnejšou diskusiou o kľúčových témach, separátne s každou stranou."

 

Emisár OSN uznal, že takýto štýl rokovaní je nezvyčajný, ale podľa jeho názoru je to "konštruktívny a flexibilný spôsob, keď nie je možné postupovať inak".

 

De Mistura zvolal medzisýrske mierové rokovania do Ženevy prvýkrát v januári, ale tento pokus o začiatok diskusie medzi zástupcami znepriatelených strán nebol úspešný. Päť rokov trvajúci konflikt si vyžiadal vyše 250.000 obetí na životoch, tisíce zranených a exodus utečencov, ktorí pred vojnou hľadajú útočisko v Libanone, Turecku a krajinách EÚ.

 

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, sa v noci nadnes v telefonickom rozhovore zhodli na čo najrýchlejšom začatí ďalšieho kola mierových rokovaní o Sýrii. Obaja ministri súčasne deklarovali spoločný záujem na vzájomnej spolupráci s cieľom dosiahnuť ukončenie ozbrojených stretov v Sýrii.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že podľa pôvodných plánov sa sýrske rokovania v Ženeve mali začať 7. marca, ale kvôli logistickým a technickým problémom, ako aj kvôli implementácii prímeria v Sýrii, ich začiatok odložili na 9. marca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies