De La Hoya proti profesionálom na OH, Arum: Vyšetrite im hlavy

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 11:43 • 2 min
De La Hoya proti profesionálom na OH, Arum: Vyšetrite im hlavy

LOS ANGELES - Kariéra Oscara De La Hoyu začala naberať zlatý punc na olympijských hrách 1992 v Barcelone, ale bývalý americký boxer vonkoncom nie je naklonený myšlienke účasti profesionálov pod piatimi kruhmi.

slovakia

left justify in out

"Zlatý chlapec" verí, že amatérska Medzinárodná boxerská asociácia (AIBA) "dostane rozum" a stiahne návrh, ktorý už podrobili kritike viaceré osobnosti svetového ringu vrátane Lennoxa Lewisa. Definitíva by mala padnúť na mimoriadnom kongrese organizácie 1. júna v Lausanne. "Dúfam, že konečne dostanú rozum a nepustia veľké hviezdy boxu do olympijského ringu. Už aj samotné súboje medzi najlepšími amatérmi planéty sú náročné. Keby ste sa mali postaviť proti takému Mannymu Pacquiaovi, mali by ste si rozmyslieť, či to má vôbec zmysel. Amatérsky boxer takmer s určitosťou prehrá s každým profesionálom a len sa pripraví o šancu naštartovať svoju kariéru," povedal pre Los Angeles Times 43-ročný De La Hoya, ktorý ukončil kariéru práve po prehre s Pacquiaom v roku 2008. Dovtedy stihol získať desať titulov majstra sveta v šiestich rôznych hmotnostných kategóriách, zarobil približne 700 miliónov amerických dolárov pochádzajúcich výlučne z domácich vysielacích práv pay-per-view. Momentálne riadi vlastnú promotérsku spoločnosť.


"Pred približne štvrťstoročím som dosiahol vrchol medzi amatérmi a najväčšie vyznamenanie v celej kariére. Keby vtedy štartovali profesionáli, nič z toho by sa neudialo. AIBA by sa mala sústrediť na svoju prácu, zlepšovať podmienky pre box, pritiahnuť viac mladých adeptov do ringu a fanúšikov na tribúny, nie pripravovať utrpenie, bolesť a prehru pre športovcov už pred tým, ako vstúpia medzi povrazy," pokračoval De La Hoya a pridal sa k nemu aj kolega z promotérskej brandže Bob Arum. "To nie je šialenstvo, ale hazard so zdravím. Chete poslať profesionálov proti sedemnásťročným, osemnásťročným deťom? Niekto príde k vážnemu úrazu. Ľuďom, ktorí to navrhli, by mali vyšetriť hlavy," nešetril AIBA Arum.


Aj pozvaní profesionáli sa musia na OH do Ria de Janeiro kvalifikovať. Svetová kvalifikácia je naplánovaná na 14. - 26. júna do azerbajdžanského Baku, odkiaľ sa do Brazílie prebojuje najlepšia trojica z ôsmich hmotnostných kategórií, z dvoch najťažších iba víťazi. Hovorca AIBA však pre web insidethegames.biz prezradil, že pripravujú ešte mimoriadny turnaj na konci júna alebo začiatkom júla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies