De Guindos: Madrid a Lisabon nedostanú pokutu za porušenie rozpočtových pravidiel EÚ

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 09:56 • 2 min
De Guindos: Madrid a Lisabon nedostanú pokutu za porušenie rozpočtových pravidiel EÚ

MADRID - Európska komisia (EK) pravdepodobne Španielsku a Portugalsku neuloží pokutu za porušenie rozpočtových pravidiel EÚ. Vyhlásil to v pondelok španielsky minister hospodárstva Luis De Guindos.

slovakia

left justify in out

Existujú presvedčivé argumenty, na základe ktorých možno očakávať, že obe krajiny sa vyhnú pokute, uviedol do Guindos.


Konanie voči Španielsku a Portugalsku pre nadmerné rozpočtové deficity začala EK tento mesiac. Španielsko totiž za rok 2015 vykázalo deficit na úrovni 5,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom odporúčanie pre Madrid bolo zredukovať schodok na úroveň 4,2 % HDP. Portugalský minuloročný rozpočtový deficit bol vo výške 4,4 %, hoci odporúčaným cieľom pre túto krajinu bolo stlačiť ho na 2,5 % HDP. Ministri financií členských štátov EÚ minulý týždeň konštatovali, že vlády v Lisabone a Madride nepodnikli "efektívne opatrenia" v záujme "korekcie nadmerných deficitov".


Maastrichtské kritériá EÚ stanovujú členským štátom povinnosť udržať svoje rozpočtové schodky pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu. V prípade prekročenia limitu môže komisia štátom vymerať pokutu v rozsahu do 0,2 % HDP, túto právomoc však zatiaľ nevyužila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies