Deň bielych ruží si s Handlovčanmi pripomenul aj prezident SR

NETKY.SK • 11 August 2011, 10:58 • 2 min
Deň bielych ruží si s Handlovčanmi pripomenul aj prezident SR

Deň bielych ruží si s Handlovčanmi pripomenul aj prezident SR

slovakia

left justify in out

img

Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky, ktorý si Handlovčania pripomínajú aj ako Deň bielych ruží, si dnes priamo v Handlovej uctil aj prezident SR Ivan Gašparovič. Tento pamätný deň reaguje najmä na najväčšiu tragédiu v dejinách slovenského baníctva, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová. V tento deň vyhaslo 20 baníckych životov.
      "Som veľmi rád, že Národná rada (NR) SR tento deň uznala ako deň, ktorý by sme si mali uctievať, deň pamiatky. A preto som bol rád, keď som bol pozvaný primátorom Handlovej, aby som sa tohto dňa mohol zúčastniť a sám osobne sa pokloniť pamiatke týchto ľudí, aj s takou túžbou v duši, aby sa to už nikdy neopakovalo. Aby sme sem ozaj nosili len biele ruže pre spomienku a uctenie pamiatky, ale aj pre zadosťučinenie, že sa nám už takéto nešťastia vyhnú," uviedol dnes po na slávnostnom akte kladenia vencov k Pamätníku baníkov Gašparovič.
      Na spomienkovom stretnutí sa zúčastnili aj poslanci NR SR, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, predstavitelia odborových zväzov SR, poslanci mesta Handlová, členovia Handlovského baníckeho spolku i pozostalí a verejnosť. Primátor Handlovej Rudolf Podoba vo svojom príhovore okrem spomienky na baníkov apeloval aj na politikov, že región Hornej Nitry potrebuje pomoc. V regióne totiž boli podľa jeho slov v posledných rokoch zrušené tisícky pracovných miest. Región podľa primátora potrebuje k baníctvu alternatívu.
      "Vážení politici, sme vám vďační za 10. august ako pamätný deň obetí banských nešťastí, ale dožívajúci banský priemysel na Hornej Nitre a jeho zamestnanci dnes potrebujú pomoc, potrebujú citlivý zásah vlády SR v nasmerovaní investorov pre vznik nových pracovných miest, fungujúcu dopravnú infraštruktúru," podotkol vo svojom príhovore Podoba.
      Handlovčania spomínajú na tragédiu spred dvoch rokov po celý deň. Ešte ráno o 9.30 h sa na kostole sv. Kataríny rozozvučali zvony. Presne v tom čase sa pred dvoma rokmi dispečer Bane Handlová naposledy telefonický rozprával s veliteľom dvoch záchranárskych čiat, ktoré v jednej zo starších banských chodieb hasili požiar, vzniknutý oxidáciou uhlia. Krátko po tom sa spojenie so záchranárskou základňou prerušilo. V prvých minútach ešte nikto netušil, že to spôsobil mohutný výbuch banských plynov.
      Úctu obetiam banského nešťastia vyjadril dnes predpoludním aj podpredseda NR SR Pavol Hrušovský. "Chcem v mene všetkých poslancov NR SR položením bielych kytíc k pamätníku baníkov vyjadriť úctu obetiam, ktoré tragicky zahynuli pri výkone svojho povolania. Verím, že v budúcnosti dokážeme podobným tragédiám predchádzať," uviedol Pavol Hrušovský po skončení pietneho aktu.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies