Parlament si pri kauze Gorila prisvojil právomoc, ktorá mu nepatrí

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 07:17 • 2 min
Parlament si pri kauze Gorila prisvojil právomoc, ktorá mu nepatrí

D. ĎURÍK Parlament si pri kauze Gorila prisvojil právomoc, ktorá mu nepatrí - Politika Národná rada SR nerešpektuje Ústavu SR ani zákony, keď ukladá ministrovi vnútra povinnosť informovať o stave prebiehajúceho trestného konania ku kauze Gorila.

slovakia

left justify in out

img

 Národná rada SR nerešpektuje Ústavu SR ani zákony, keď ukladá ministrovi vnútra povinnosť informovať o stave prebiehajúceho trestného konania ku kauze Gorila. Tvrdí to advokát Dušan Ďurík z advokátskej kancelárie Škubla & Partneri, ktorá zastupuje finančnú skupinu Penta. Informovaniu nebude brániť, chce však, aby sa to dialo zákonným spôsobom. 
      "V danom prípade si parlament prisvojil právomoc, ktorá mu nepatrí, čím môže ohroziť nezávislosť prebiehajúceho vyšetrovania," poznamenal Ďurík s tým, že to môže byť v konečnom dôsledku procesná chyba, ktorou bude celé trestné konanie zaťažené. 
      Advokátska kancelária preto navrhuje postup, pri ktorom súd, prokurátor alebo vyšetrovateľ informujú verejnosť cez médiá. "Iný spôsob informovania verejnosti o stave trestného konania náš právny systém nepozná," podotýka kancelária. NR SR sa podľa nej pokúša prostredníctvom ministra vnútra kontrolovať postup orgánov činných v trestnom konaní, čo môže zasiahnuť do zachovania procesnej nezávislosti vyšetrovateľov, ktorí služobne podliehajú ministrovi vnútra.
      Advokáti tiež pripomínajú, že NR SR nemôže rokovať o čomkoľvek a nemôže ani prijímať akékoľvek uznesenia. Parlament môže ministra vnútra požiadať, aby mu poskytol informácie o organizačnom či personálnom zabezpečení vyšetrovania trestných vecí a o podanie súhrnnej správy o stave trestných konaní vo všeobecnosti. "Je neprípustné, aby minister vnútra referoval parlamentu o konkrétnej trestnej veci v štádiu predsúdneho konania," pripomínajú advokáti.
      "Správa o Gorile bude v parlamente prednesená, či sa to Jaroslavovi Haščákovi (spolumajiteľ spoločnosti Penta - pozn. TASR) páči, alebo nie," reagoval na vyhlásenie advokátskej kancelárie poslanec OĽaNO Alojz Hlina. Minister vnútra je podľa jeho slov v tomto prípade iba "messenger" a správa zase výkazom práce o tom, čo tí, ktorí majú vyšetrovať, vyšetrujú, koľko strán napísali či koľko ľudí vypočuli. "Parlament je najvyšší zákonodarný orgán krajiny, symbol, ktorý vznikal storočia. Kvôli tomu pretiekli potoky krvi, revolúcie striedali revolúcie. Na tomto našom malom Slovensku má niekto tú nebotyčnú drzosť, že sa bude slovenskému parlamentu vyhrážať!" zdôraznil.
      O kauze Gorila sa má na pôde parlamentu hovoriť v utorok (31.7.). Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) má dopoludnia predniesť správu o vyšetrovaní prípadu na požiadanie pléna, ktoré asi pred mesiacom inicioval Hlina. Poslanci sa z nej však veľa nového nedozvedia. Z dvojstranového dokumentu je zrejmé, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli okolo 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony. Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Keďže vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies