Dcéry Nelsona Mandelu sa o jeho smrti dozvedeli na premiére jeho filmu v Londýne

NETKY.SK • 6 December 2013, 07:07 • 2 min
Dcéry Nelsona Mandelu sa o jeho smrti dozvedeli na premiére jeho filmu v Londýne

LONDÝN - Návštevníci európskej premiéry nového životopisného filmu o Nelsonovi Mandelovi v Londýne sa vo štvrtok večer dozvedeli o jeho smrti po záverečných titulkoch filmu. Dve dcéry Mandelu, ktoré boli na premiére, však požiadali, aby bol film Mandela: Long Walk to Freedom naďalej premietaný. Informovala o tom Nadácia Nelsona Mandelu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Juhoafrický producent filmu Anant Singh oznámil úmrtie a požiadal o minútu ticha. Mandelove dcéry "kino okamžite opustili", uviedla agentúra Associated Press.

Na premiére boli aj hlavní predstavitelia filmu a britský princ William s manželkou Kate. "Bola to mimoriadne smutná a tragická správa," povedal princ pri odchode. "Práve sme si pripomenuli aký výnimočný a inšpirujúci človek Nelson Mandela bol a moje myšlienky a modlitby sú práve teraz s ním a s jeho rodinou," dodal.

Mandelova dcéra Zindzi Mandela pri príchode na premiéru povedala novinárom, že jej otec má 95 rokov a je veľmi slabý. Film, z ktorého videla predtým iba ukážky, sa jej vraj páči a je podľa nej "autentický".

Herec Idris Elba, ktorý stvárnil vo filme Mandelu, v reakcii na jeho úmrtie uviedol, že "smúti so zvyškom sveta a Madibovou rodinou. Stratili sme jedného z najväčších ľudí, akí kedy kráčali po Zemi: je mi cťou byť s ním spájaný."

Mnohí Juhoafričania nazývajú Mandelu jeho klanovým menom Madiba, ktoré v preklade znamená uzmierovateľ. Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident JAR (1994-99), laureát Nobelovej ceny za mier Nelson Mandela zomrel vo štvrtok večer vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny v Johannesburgu. V televíznom prenose to neskoro večer oznámil prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies