Dcéra sira Wintona zverejnila výzvu na pomoc detským utečencom

NETKY.SK • 29 Október 2016, 17:33 • 2 min
Dcéra sira Wintona zverejnila výzvu na pomoc detským utečencom

LONDÝN - Dcéra sira Nicholasa Wintona, záchrancu stoviek židovských detí z bývalého Československa, zverejnila dnes výzvu na pomoc detským utečencom, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Barbary Wintonovej dnešná generácia detí z Afriky či Blízkeho východu potrebuje pomoc a súcit rovnako, ako židovské deti v období druhej svetovej vojny.

 

Vo vyhlásením, zverejnenom na stránke organizácie Help Refugees, Wintonová zdôrazňuje, že najlepším spôsobom, ako si uctiť pamiatku jej otca je "preukázať rovnaký záujem a zľutovanie ako on tým, čo sú v ohrození a v núdzi".

 

V blízkosti severofrancúzskeho mesta Calais, zlikvidovali tento týždeň úrady provizórny utečenecký tábor známy pod označením Džungľa. Medzi tisícami migrantov, ktorých rozviezli po celom Francúzsku bolo aj zhruba 1500 maloletých bez sprievodu.

 

Británia je pod tlakom, aby časť z týchto detí prijala, za čo sa vo svojom vyhlásení prihovorila aj Barbara Wintonová. "Teraz po 77 rokoch, zraniteľní mladí utečenci hľadajú láskavosť a prijatie, ktoré Briti prejavili v minulosti," napísala.

 

Winton zorganizoval krátko pred druhou svetovou vojnou prevoz 669 československých židovských detí z vtedajšieho nacistami okupovaného Protektorátu Čechy a Morava do Británie, čím ich zrejme zachránil pred holokaustom. Niekoľko zachránených detí pochádzalo aj zo Slovenska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies