Dcéra prezidenta Raúla Castra sa nebude uchádzať o post hlavy štátu, nevyzeralo by to dobre

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 06:46 • 2 min
Dcéra prezidenta Raúla Castra sa nebude uchádzať o post hlavy štátu, nevyzeralo by to dobre

HAVANA - Dcéra kubánskeho prezidenta Raúla Castra vyhlásila, že sa nebude nikdy uchádzať o post hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

"Kandidátom je kubánsky ľud, ja by som si nikdy nedovolila uchádzať sa o takúto veľkú úlohu," uviedla v stredu na margo možnej kandidatúry 54-ročná Mariela Castrová - aktivistka a bojovníčka za práva sexuálnych menšín.

 

Raúl Castro (85) podľa vlastných slov odstúpi na budúci rok vo februári, keď mu vyprší druhý päťročný mandát. Jeho "právoplatným nástupcom" vo vedení štátu je však prvý viceprezident Miguel Díaz-Canel, hoci sa špekuluje aj o ďalších kandidátoch, informuje agentúra Reuters.

 

Medzi menami, ktoré sa v tejto súvislosti spomínajú, je aj Alejandro Castro, ďalší prezidentov potomok a zároveň jeden z jeho najbližších pobočníkov, a minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez.

 

Alejandro Castro zohral kľúčovú úlohu pri tajných rokovaniach, ktoré viedli k otepleniu vzťahov Kuby so Spojenými štátmi. Politickí analytici však favorizujú Díaza-Canela. "Ak by sa stala kubánskou prezidentkou Castrová, bol by to závažný omyl vedenia tamojšej komunistickej strany, keďže by to vyznelo, že krajine vládne rodinná dynastia, a nie inštitucionalizovaná politická skupina," uviedol expert na kubánske otázky Richard Feinberg.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona