Dcéra palestínskeho veľvyslanca v Prahe tvrdí, že jej otca zavraždili

NETKY.SK • 3 Január 2014, 06:35 • 2 min
Dcéra palestínskeho veľvyslanca v Prahe tvrdí, že jej otca zavraždili

PRAHA/GAZA - Palestínsky veľvyslanec v Česku Džamál Muhammad Džamál bol "úmyselne zavraždený".

slovakia

left justify in out

Toto obvinenie vyjadrila jeho dcéra vo štvrtok, deň po diplomatovej smrti pri záhadnom výbuchu, ktorý nastal pri otváraní trezoru v jeho pražskej rezidencii. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. 

Česká polícia uviedla, že výbuch, ktorý zabil veľvyslanca, mohlo vyvolať zlé zaobchádzanie s výbušným zabezpečením trezoru. Policajti tiež povedali, že prípad neriešenia ako útok či teroristický čin.

 

V prípade došlo k zvratu, keď vyšetrovatelia našli v palestínskej diplomatickej misii nepovolené, nelegálne zbrane. České ministerstvo zahraničných vecí na to vyhlásilo, že bude požadovať vysvetlenie tejto skutočnosti.

Džamál utrpel pri explózii na Nový rok smrteľné poranenia hlavy, hrudníka a brucha. Veľvyslancova dcéra Raná Džamálová (30) povedala pre agentúru Reuters: "Sme presvedčení, že môjho otca zabili a že jeho smrť bola nejako pripravená - nebola to nehoda. Ako? To nevieme a práve to chceme vedieť."

Džamál pôsobil v Prahe iba od októbra, ale v minulosti tam slúžil dve desaťročia, a to od polovice 80. rokov minulého storočia, uviedla jeho dcéra. Počas toho obdobia trezor používal, a keď odišiel, trezor v Prahe zostal, dodala dcéra do telefónu z palestínskeho mesta Ramalláh na západnom brehu Jordánu.

Palestínska diplomatická misia sa práve v tomto období sťahuje do novej budovy veľvyslanectva a rezidencie, ktoré sa však nachádzajú v tom istom areáli. Džamál prišiel o život v novej rezidencii.

"Trezor bol vyprázdnený a presťahovaný do domu. Môj otec doň vkladal dokumenty a tak bol otvorený. Výbuch nastal, keď ho otec práve používal," uviedla Raná Džamálová. Dcéra ešte vyhlásila, že jej matka, ktorá tam v tom čase bola, jej povedala, že explózia trezor vážne nepoškodila. Hovorca palestínskeho veľvyslanectva v ČR Nabíl Fahil uviedol, že trezor sa denne používal na uloženie peňažnej hotovosti.

Niektoré trezory možno vybaviť aj malými náložami, ktoré zničia tajné dokumenty v prípade, že sa v zámke niekto "vŕta". Hovorca Fahil však dodal, že personál veľvyslanectva nevie o tom, že by bol k trezoru, ktorý otvoril Džamál, pripojený nejaký výbušný mechanizmus.

Nemenovaný palestínsky predstaviteľ povedal agentúre Reuters, že nájdené, oficiálne nezaregistrované zbrane odovzdali českým úradom. Predstaviteľ neuviedol typ týchto zbraní, ale dodal, že ich našli v starom vreci a že sa ich nikto nedotkol od čias studenej vojny.

Komunistické Československo udržiavalo v 80. rokoch priateľské vzťahy s Organizáciou za oslobodenie Palestíny (OOP), ale Česká republika - členská krajina EÚ a NATO - podporuje Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona