Dcéra kráľa rokenrolu Lisa Marie Presleyová jubiluje

NETKY.SK • 1 Február 2018, 06:00 • 2 min
Dcéra kráľa rokenrolu Lisa Marie Presleyová jubiluje

MEMPHIS – Americká speváčka a skladateľka Lisa Marie Presleyová je známa ako "princezná rokenrolu". Dcéra jedného z najvýznamnejších rokenrolových umelcov Elvisa Presleyho a herečky Priscilly Presleyovej má v prvý februárový deň 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Lisa Marie Presleyová sa narodila 1. februára 1968 v meste Memphis v americkom štáte Tennessee. Navštevovala internátne školy, jednou z nich bola John Thomas Dye School v Los Angeles. Vyrastala v umeleckej rodine a vďaka tomu mala blízko k herectvu i hudbe, ktorej sa neskôr začala venovať aj profesionálne.

 

Speváčka a skladateľka vydala svoj debutový album s názvom "To Whom it May Concern" v roku 2003. Objavilo sa na ňom 11 piesní, dosiahol 5. miesto na Billboard 200 albums chart a získal zlato v júni 2003. Lisa Marie Presleyová sa ujala aj skladateľskej práci a je autorkou všetkých piesní na albume s výnimkou jednej "The Road Between". Pod spoluprácu na skladbe sa podpísal americký spevák a producent Gus Black. Prvý singel albumu, "Lights Out", získal 18. miesto v Billboard Hot Adult Top 40 rebríčku a 16. miesto v anglickom rebríčku. Ďalší album "Now What" sa umiestnil na 9. mieste v Billboard 200 albums rebríčku a získal zlato v novembri 2005. Lisa Marie Presleyová je spoluautorkou 10 piesní a nahrala cover od Don Henley "Dirty Laundry" (prvý singel albumu, ktorý získal 36. miesto na Billboard 100 AC singles) a "Here Today, Gone Tomorrow" od The Ramones.

 

V auguste 2007 vydala nový singel "In the Ghetto", ktorý pôvodne naspieval jej otec Elvis Presley v 1969. Hudobná tvorba Lisy Presleyovej obsahuje prvky mnohých hudobných žánrov - rocku, country, blues, folku i popu.

 

 

Osobný život speváčky prechádza zložitými obdobiami. Lisa Marie Presleyová bola štyrikrát vydatá. V roku 1988 sa vydala za muzikanta a herca Dannyho Keogha. Hviezda americkej popmusic Michael Jackson sa stal jej druhým manželom. Svadobný obrad sa konal v roku 1994 v Dominikánskej republike. Jej neskorší vzťah v roku 2002 s hercom Nicolasom Cageom sa rozpadol po 3,5 mesiacoch a zaradil sa tak medzi najkratšie manželské zväzky v histórii Hollywoodu. Americkej speváčke, textárke a herečke Lise Marie Presleyovej nevyšlo ani štvrté manželstvo s gitaristom Michaelom Lockwoodom, s ktorým sa zosobášila v roku 2006. Lisa Presleyová je matkou 4 detí.

 

Dcéra slávneho speváka sa v roku 2001 rozhodla financovať výstavbu bytov pre bezdomovcov. Na stavbu 12-bytového Presley Palace, určeného na poskytovanie bezplatného ubytovanie pre ľudí bez domova, poskytla speváčka a herečka 1,3 milióna amerických dolárov. Viedla ju k tomu skutočnosť, že aj jej otec Elvis Presley bol od narodenia chudobný a ako mladý býval vo verejných útulkoch v Memphise. Až keď sa stal rockovou hviezdou, mohol si kúpiť usadlosť Graceland, ktorá dnes patrí medzi najpopulárnejšie turistické atrakcie.

 

V roku 2004 médiá priniesli správu, že Lisa Marie Presleyová je jedinou Elvisovou dcérou a zároveň dedičkou. Podľa dohody mala dostať za predané práva 53 miliónov dolárov a podiel v novej spoločnosti CKX Inc. v hodnote viac ako 20 miliónov dolárov. Dcéra legendy rokenrolu sa rozhodla predať väčšiu časť majetku svojho otca. Uviedla, že si ponechá sídlo Graceland v štáte Tennesse a predá okrem iného práva na meno a imidž svojho otca v odhadovanej hodnote 100 miliónov dolárov. Dve súkromné lietadlá kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho - Lisa Marie a Hound Dog II - išli do dražby, informoval aukčný dom Julien's Auctions v roku 2015. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona