Dcéra džezovej legendy Natalie Cole zomrela na zlyhanie srdca

NETKY.SK • 8 Január 2016, 10:52 • 2 min
Dcéra džezovej legendy Natalie Cole zomrela na zlyhanie srdca

NEW YORK - Americká speváčka Natalie Cole, dcéra džezovej legendy Nata Kinga Colea, zomrela na zlyhanie srdca spôsobené idiopatickou pľúcnou artériovou hypertenziou (IPAH, zvyšovanie krvného tlaku v pľúcnom cievnom riečisku, pozn. SITA).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom spravodajský portál ABC News s odvolaním sa na vyhlásenie interpretkinej rodiny, podľa ktorého touto nevyliečiteľnou chorobou trpela niekoľko rokov.

 

„Je to veľmi vážna a progresívna porucha. V priebehu mnohých rokov, počas ktorých vystupovala po celom svete, (Cole) na liečbu reagovala dobre, ale nakoniec podľahla zlyhaniu pravej strany srdca, čo je nanešťastie aj napriek moderným spôsobom liečby, bežný dôsledok tejto poruchy,“ uviedli hudobníčkini príbuzní. Cole skonala 31. decembra v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles vo veku 65 rokov.


Natalie Maria Cole sa narodila 6. februára 1950 v Los Angeles, pričom jej matkou bola speváčka Maria Hawkins Cole. Hudobnú kariéru odštartovala už ako šesťročná, keď spievala na jednom z albumov svojho otca. Vystupovať začala o päť rokov neskôr a debutový album Inseparable obsahujúci hit This Will Be vydala v roku 1975. O rok neskôr získala prvé dve ceny Grammy, pričom celkovo ich počas kariéry dostala deväť. Medzi jej ďalšie známe skladby patria I've Got Love On My Mind, Sophisticated Lady, Our Love, Pink Cadillac, Miss You Like Crazy či Unforgettable, ktorá bola prerábkou rovnomennej piesne jej otca a zároveň ich virtuálnym duetom. Celkovo vydala 23 štúdiových albumov, ten posledný s názvom Natalie Cole en Espaňol uviedla na trh v júni 2013.


Natalie Cole už od študentských čias užívala drogy a neskôr sa stala závislou od heroínu a kreku, pričom z injekčných striekačiek sa nakazila hepatitídou typu C, ktorú jej diagnostikovali v roku 2008. O rok neskôr podstúpila transplantáciu obličky, po ktorej jej zistili IPAH. Vlani na jeseň musela pre zdravotné problémy zrušiť viacero koncertov. Bola trikrát vydatá, no všetky manželstvá sa skončili rozvodom. S prvým manželom, hudobníkom Marvinom Yancym mala syna Roberta Yancyho, ktorý je jej jediným potomkom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies