Dcéra bývalého čílskeho prezidenta Allendeho zvažuje prezidentskú kandidatúru

NETKY.SK • 10 Júl 2016, 09:33 • 2 min
Dcéra bývalého čílskeho prezidenta Allendeho zvažuje prezidentskú kandidatúru

SANTIAGO - Isabel Allendeová, dcéra zosadeného čílskeho prezidenta Salvadora Allendeho a líderka vládnucej socialistickej strany, povedala, že uvažuje nad kandidovaním na post prezidentky vo voľbách v roku 2017.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne noviny.

 

Allendeovej prípadná kandidatúra by znamenala, že sa pravdepodobne postaví zoči-voči bývalému prezidentovi a straníckemu kolegovi Ricardovi Lagosovi, ktorý tiež prejavil záujem kandidovať.

Predsedníčka socialistov, ktorej otec bol zvrhnutý bývalým diktátorom Augustom Pinochetom počas štátneho prevratu v roku 1973, vysvetlila, že kandidatúru začala zvažovať kvôli naliehaniu obyvateľov Čile.

 

"Je to pre mňa česť, že ma ľudia považujú za jednu z možností. To, že by sa moci chopil ďalší z Allendeovcov je tiež presvedčivý a symbolický prvok," citoval ju denník El Mercurio.

 

Súčasná čílska prezidentka Michelle Bacheletová nezažíva práve priaznivé obdobie. Jej obľúbenosť medzi obyvateľmi dosiahla minulý mesiac historické minimum. Pokles v obľube možno pripísať aj rozsiahlym študentským nepokojom, pomalej ekonomike a odstúpeniu predsedu jej kabinetu. Čílska ústava Bacheletovej neumožňuje kandidovať v najbližších prezidentských voľbách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona