DC: Tenisti Veľkej Británie sa stali po prvý raz od roku 1936 víťazmi

NETKY.SK • 30 November 2015, 07:50 • 2 min
DC: Tenisti Veľkej Británie sa stali po prvý raz od roku 1936 víťazmi

GENT - Tenisti Veľkej Británie sa stali po prvý raz od roku 1936 víťazmi Davisovho pohára, keď vo finále vedú v Gente nad domácim belgickom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa v úvodnej nedeľňajšej dvojhre postaral Andy Murray, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Davida Goffina v troch setoch 6:3, 7:5, 6:3.

slovakia

left justify in out

Rodák zo škótskeho Dunblane má leví podiel na britskom úspechu. Na antuke v zaplnenej aréne Flanders Expo vyhral oba single a po boku svojho brata Jamieho Murrayho uspel aj v sobotňajšej štvorhre. Druhý muž svetového rebríčka ATP v tomto roku v prestížnej tímovej súťaži ani raz neokúsil trpkosť prehry. Stopercentný bol aj v zápasoch s USA, Francúzskom a Austráliou. Pre Veľkú Britániu vybojoval jubilejný 10. triumf v Davisovom pohári, v roku 1936 pri doposiaľ poslednom víťazstve boli lídrami tímu wimbledonský šampión Fred Perry a Bunny Austin. Belgičania ešte nikdy v histórii nezískali "šalátovú misu".

 

Murray proti Goffinovi rovnako ako v piatok v stretnutí s Rubenom Bemelmansom ťažil z kvalitného podania, bol istejší pri dlhých výmenách od základnej čiary, v dôležitých momentoch preukázal veľkú mentálnu silu. O osude prvého setu rozhodol Murrayho brejk v šiestom geme. Na začiatku druhého dejstva mal Goffin k dispozícii brejkbal na 2:0, Murray si však podržal servis a v koncovke slávil úspech, keď za stavu 5:5 prelomil podanie Goffina. V úvode tretieho setu sa Belgičan po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0, Murray však bleskovo vyrovnal na 2:2, v siedmom geme opäť uchmatol súperovi podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil pri podaní Goffina po úspešnom lobe v poradí druhý mečbal.

 

Murray prežíval finálový triumf veľmi emotívne. "Nikdy som si nemyslel, že budeme mať niekedy šancu vyhrať Davisov pohár. Stále tomu nemôžem uveriť, že sme získali šalátovú misu. Diváci videli počas troch dni skvelý tenis, každý zápas mal veľmi vysoký level. Po náročnej sobotňajšej štvorhre nebolo ľahké nájsť v sebe energiu. Veľmi mi pomohla moja rodina i brat Jamie. Aj pre nich tento triumf veľmi veľa znamená. Teší ma, že som dnes zvládol fyzicky veľmi náročný zápas, bolo tam plno dlhých výmen. Je skvelé zakončiť duel víťazným lobom. Teraz prídu na rad oslavy. Budem sa snažiť držať chlapcov pod kontrolou, no určite to poriadne roztočíme," povedal Murray v prvom interview priamo na kurte. Veľkú radosť mal aj britský kapitán Leon Smith. "Je to fantázia, prežívam tie najlepšie pocity. Andy zahral ako absolútna superstar, v dôležitých momentoch si dokázal zachovať chladnú hlavu. Urobil najviac pre naše víťazstvo, veľká vďaka však patrí celému tímu - hráčom, fyzioterapeutovi, lekárovi i vypletačovi rakiet. Každý tvrdo pracoval pre úspech tímu."

 

Finále Davisovho pohára 2015 - Gent

Belgicko - Veľká Británia 1:3 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

 

piatok:

David Goffin - Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0

Ruben Bemelmans - Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7

 

sobota:

Steve Darcis, Goffin - Andy Murray, Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6

 

nedeľa:

Goffin - Andy Murray 3:6, 5:7, 3:6

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona