DC: Kližan vyrovnal skóre, postup Slovákov je v rukách Gombosa

NETKY.SK • 20 September 2015, 14:42 • 2 min
DC: Kližan vyrovnal skóre, postup Slovákov je v rukách Gombosa

GDYŇA - Slovenskí tenisti hrajú v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni s domácim Poľskom nerozhodne 2:2. O vyrovnávajúci druhý bod pre hostí sa postaral Martin Kližan, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre v súboji tímových jednotiek po výbornom koncentrovanom výkone zdolal Jerzyho Janowicza v troch setoch 6:3, 7:6 (4), 6:3.

slovakia

left justify in out

O všetkom rozhodne až záverečný singel medzi Michalom Przysieznym a Norbertom Gombosom. Kližan čelil hneď v úvodnom geme brejkbalom. Oba však odvrátil, vo štvrtej hre prelomil súperov servis a výhodu brejku pretavil v zisk prvého setu. Kližan výborne returnoval Janowiczov delový servis a aj po jeho prvom podaní ho často dokázal dostať pod tlak.

 

V druhom dejstve za stavu 2:2 opäť zobral Poliakovi servis, Janowicz však hneď vzápätí odpovedal rebrejkom a na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre otočil Kližan z 1:2 na 5:2 a za stavu 6:4 premenil hneď prvý setbal. O osude tretieho dejstva rozhodol ôsmy gem, v ktorom Kližan po dvojchybe Janowicza Poliaka brejkol. Kližan vyhral v tomto roku v Davis Cupe všetky stretnutia, v ktorých nastúpil, pričom nestratil ani jediný set a má impozantnú bilanciu 20:0.

 

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom úvodnom uspeli Slováci v septembri 1996 na koberci v Trnave 4:1. Mečířovci v júli zvíťazili v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v Konstanci nad domácim Rumunskom 3:2. Po druhý raz za sebou tak budú bojovať o návrat medzi najlepšiu svetovú šestnástku. Vlani v baráži prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Vo svetovej skupine hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

 

Poliaci doteraz ešte nikdy nehrali vo svetovej skupine prestížnej súťaže a iba druhýkrát v histórii sa prebojovali do baráže o elitu. V roku 2013 v play off podľahli Austrálii. V tomto roku zdolali v euro-africkej zóne Litvu 3:2 a Ukrajinu 3:1 a vybojovali si tak účasť v baráži. V najlepšej stovke svetového rebríčka majú aktuálne jediného hráča - Janowicza (61.). V deblovom rebríčku patrí k špičke Matkowski, aktuálne 9. na svete.

 

Baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára

Poľsko - Slovensko 2:2

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2

Marcin Matkowski, Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin 6:4, 6:3, 6:4

Janowicz - Kližan 3:6, 6:7 (4), 3:6

nasleduje: Przysiezny - Gombss

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies