Dažde v Colorade pokračujú, nezvestné sú stovky ľudí

NETKY.SK • 16 September 2013, 08:26 • 2 min
Dažde v Colorade pokračujú, nezvestné sú stovky ľudí

DENVER - Nové dažde v nedeľu výrazne skomplikovali záchranné práce v americkom štáte Colorado, kde si rozsiahle povodne vyžiadali zatiaľ najmenej päť obetí, no stovky ľudí sú stále nezvestné. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežnej bilancie úradu pre krízový manažment zničil vodný živel viac ako 1500 domov a ďalších takmer 17.500 poškodil. Okolo 11.700 ľudí museli evakuovať a doterajšie škody sa odhadujú na 150 miliónov dolárov. Viac ako 1750 ľudí a 300 domácich zvierat už bolo zachránených z obcí a jednotlivých domov zaplavených vyliatymi riekami a potokmi. Situáciu komplikuje zničenie 35 mostov a nepriechodnosť mnohých ciest.

Počet obetí sa s veľkou pravdepodobnosťou zvýši, pretože podľa úradu je nezvestných 1253 osôb, ktoré od začiatku záplav nikto nevidel.  Coloradský guvernér John Hickenlooper však informoval o približne 500 nezvestných, keďže mnoho obyvateľov vzhľadom na poškodenú infraštruktúru zrejme nemôže nahlásiť miesto svojho pobytu. "Bolo zničených veľmi veľa domov. Mnoho sa zrútilo a ešte sme v nich neboli," povedal pre televíziu CNN.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil Colorado za územie postihnuté katastrofu, čím uvoľnil poskytovanie federálnej pomoci. Prívalové povodne postihli 15 okresov na 322-kilometrovom severo-južnom úseku pohoria Front Range, ktoré je východným výbežkom Skalnatých vrchov a zvažuje sa do Veľkých prérií. Pršať začalo minulý týždeň, pričom dažde najviac postihli mesto Boulder a jeho okolie, kde za 15 hodín spadlo 183 milimetrov zrážok. Lejaky pritom neustávajú. Zlá viditeľnosť v nedeľu dočasne znemožnila nasadenie vrtuľníkov Národnej gardy, ktoré pomáhali ľuďom dostať sa z nebezpečenstva. Niekoľko osôb zatkla polícia pre rabovanie opustených domov. Dažde začali trápiť aj susedný štát Nové Mexiko. Národná meteorologická služba vydala varovanie pred bleskovými povodňami pre väčšinu oblastí stredného a severného Nového Mexika. Povodne si tam vyžiadali najmenej jednu obeť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona