Dažde spôsobili vo Fukušime pretečenie bariér okolo nádrží na vodu

NETKY.SK • 21 Október 2013, 07:20 • 2 min
Dažde spôsobili vo Fukušime pretečenie bariér okolo nádrží na vodu

TOKIO - Dažďová voda sa v dôsledku výdatných zrážok preliala cez 12 bariér obklopujúcich stovky nádrží s rádioaktívnou vodou v zemetrasením poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I. Informovala o tom v noci nadnes japonská televízia NHK s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosť TEPCO.

slovakia

left justify in out

Pracovníci spoločnosti zistili pretekanie piatich bariér v nedeľu popoludní, večer našli ďalších sedem únikov. Podľa TEPCO sú bariéry vysoké 30 centimetrov. Niektoré zadržiavajú najmenej 20 centimetrov dažďovej vody, za deň je však možné odčerpať len niekoľko centimetrov.

V oblasti, kde leží elektráreň Fukušima-I, napršalo v nedeľu popoludní miestneho času za štyri hodiny viac než 100 milimetrov zrážok. Prevádzkovateľ elektrárne ďalej uviedol, že jeho pracovníci vypustili určité množstvo vody nahromadenej vnútri bariéry do zeme. Táto voda spĺňala bezpečnostné normy pre rádioaktivitu stanovené Jadrovým regulačným úradom.

Silné dažde priniesol uplynulú stredu do prefektúry Fukušima aj tajfún Wipha. V elektrárni museli odčerpať dažďovú vodu z ochranných nádrží v okolí približne 1000 zásobníkov s rádioaktívnou vodou. Predpokladá sa, že dažďová voda obsahovala aj kontaminovanú zeminu. Krátko nato sa pri jednej z nádrží zistilo prudké zvýšenie úrovne radiácie - 400.000 becquerelov na liter vody, čo bolo 6500-krát viac ako pri stredajších meraniach. Znamená to, že rádioaktívne látky, napríklad stroncium, unikli do podzemných vôd. V auguste z toho istého zásobníka uniklo vyše 300 ton kontaminovanej vody.

Elektráreň vo Fukušime v marci 2011 poškodilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami, ktoré spôsobili roztavenie vnútra troch reaktorov. Išlo o najhoršiu jadrovú haváriu od nešťastia v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies