Dážď priniesol v Indonézii úľavu od smogu a lesných požiarov, ale neuhasil ich

NETKY.SK • 28 Október 2015, 09:13 • 2 min
Dážď priniesol v Indonézii úľavu od smogu a lesných požiarov, ale neuhasil ich

JAKARTA - Dážď priniesol dnes čiastočnú úľavu indonézskym provinciám, ktoré dusí smog z lesných požiarov, ale neuhasil ich, informoval dnes hovorca celoštátneho úradu na zmiernenie následkov katastrof Sutopo Nugroho. V provincii Riau na ostrove Sumatra sa úroveň znečistenia zlepšila z "nezdravej" na "mierne znečistenú" a viditeľnosť sa zlepšila na 2000 metrov, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prítomnosť mrakov podľa hovorcu úradu znamená, že dážď môžu teraz navodiť aj umelo za pomoci chemikálií zhodených z lietadla. Sumarizoval, že družicové snímky ukázali po daždi desať ohňov na Sumatre a 130 na ostrove Borneo.

 

Vyše 500.000 ľudí malo zdravotné problémy v dôsledku smogu, odkedy v Indonézii vypukli pred tromi mesiacmi lesné požiare. A trpí nimi aj zver. Hovorca nadácie pre prežitie orangutanov na ostrove Borneo, Nico Hermanu, povedal, že mnohé z 500 orangutanov v rehabilitačnom centre Palangka Ray v provincii Stredný Kalimantan prejavovali známky dýchacích problémov. Najmenej 16 z nich vyžadovalo osobitné liečenie infekcií pľúc a muselo dostať lieky, vitamíny a kyslík, dodal.

 

Indonézska vláda vyslala do postihnutých oblastí vojenské lode a zriadila dočasné prístrešky vybavené čističkami vzduchu pre zraniteľných občanov, ktorí majú problémy so smogom. Podľa úradov je mu vystavených 25 miliónov ľudí na ostrovoch Sumatra a Borneo a presúva sa nad ostrov Jáva, vrátane metropoly Jakarta.

 

Lesné požiare sa na Sumatre a Borneu vyskytujú každý rok, tento rok však boli mimoriadne, za čo podľa odborníkov môže podnebný jav El Niňo. Čistenie pôdy vypaľovaním je v Indonézii zakázané, napriek tomu je tam však bežnou praxou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies