Davy ľudí v Budapeští demonštrovalo za Sorošovu univerzitu, dožadovali sa vstupu do parlamentu

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 06:43 • 2 min
Davy ľudí v Budapeští demonštrovalo za Sorošovu univerzitu, dožadovali sa vstupu do parlamentu

BUDAPEŠŤ - Tisíce účastníkov dnešného protestu v Budapešti, ktorí vyjadrovali podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU), sa dnes odmietli rozísť a viacerí z nich sa dožadovali vstupu do maďarského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Na najväčšom proteste v Maďarsku za uplynulé dva roky sa zišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Požadovali, aby prezident János Áder zákon nepodpísal vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie CEU v Maďarsku.

 

Po ukončení oficiálnej demonštrácie zostali na Kossuthovom námestí pred budovu parlamentu tisíce ľudí, ktorí skandovali heslá ako "Orbán zmizni", "Slobodná krajina, slobodná univerzita" či "Európa, Európa". Časť z nich sa dožadovala vstupu do budovy parlamentu, ktorú chránil kordón policajtov.

 

Približne o 20.00 h prišli na Kossuthovo námestie policajné posily - ťažkoodenci vybavení slzotvorným plynom, ktorý však bezprostredne nepoužili. Hlava štátu by mala novelu podpísať v pondelok. Nezávislá študentská organizácia Slobodu vzdelávaniu, ktorá zorganizovala protivládne protesty už aj minulú nedeľu a v utorok, vyzvala Ádera, aby dal novelu preveriť ústavným súdom.

 

Podľa schválenej novely bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti tohto zákona uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

 

CEU založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti snahám vládnej strany Fidesz zakázať činnosť univerzity v Maďarsku sa ozvalo niekoľko krajín, od USA až po Francúzsko, aj osobnosti významných svetových univerzít, vrátane niekoľkých držiteľov Nobelovej ceny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies