Davutoglu: Turecko sa po zostrelení bombardéra snaží upokojiť napätie s Ruskom

NETKY.SK • 27 November 2015, 07:56 • 2 min
Davutoglu: Turecko sa po zostrelení bombardéra snaží upokojiť napätie s Ruskom

ANKARA - Turecko bude spolupracovať s Ruskom a svojimi spojencami na upokojení napätia, ktoré vzniklo po utorkovom zostrelení ruského bombardéra Su-24 tureckými stíhačkami neďaleko sýrskej hranice, uviedol vo štvrtok turecký premiér Ahmet Davutoglu v článku zverejnenom v britskom denníku Times.

slovakia

left justify in out

Davutoglu zaslal denníku list a napísal v ňom, že po incidente z utorka 24. novembra, ktorý spôsobil najvýraznejšie zhoršenie vzťahov medzi Ankarou a Moskvou za posledné obdobie, už prebiehajú diskusie.


"Teraz sa konajú nevyhnutné rozhovory. Hoci opatrenia na obranu nášho územia budú stále v platnosti, Turecko bude spolupracovať s Ruskom a našimi spojencami na upokojení napätia," uviedol v novinách Davutoglu, ktorého citovala aj tlačová agentúra Reuters.

 

Rusko sa vo štvrtok už skôr vyhrážalo odvetou proti Turecku a ruskí predstavitelia vyhlásili, že stále čakajú na logické vysvetlenie zostrelenia ruského bombardéra. Turecko však odmietlo tieto vyhrážky ako "emotívne" a "nevhodné".


Vojna slov sa navyše ešte vyostrila, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zareagoval na ruské obvinenia, že Turecko nakupuje ropu a zemný plyn od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii - odpovedal totiž tým, že obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho podporovateľov vrátane Ruska, že to oni sú skutočným zdrojom finančnej aj vojenskej moci Islamského štátu.


Utorkové zostrelenie ruského bombardéra tureckými vzdušnými silami bolo jednou z najvážnejších potýčok medzi členskou krajinou NATO a Ruskom a ešte viac skomplikovalo medzinárodné snahy o porážku militantov Islamského štátu.


Svetoví lídri vyzvali obe strany, ruskú aj tureckú, aby sa vyhli stupňovaniu situácie. Turecký premiér Davutoglu sa očividne pokúsil zmierniť roztržku a vyhovieť apelu západných krajín, a tak poslal spomínaný list do britského denníka Times.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies