Davutoglu: Prílev utečencov do Európy zastaví bezpečná zóna na severe Sýrie

NETKY.SK • 18 Október 2015, 16:28 • 2 min
Davutoglu: Prílev utečencov do Európy zastaví bezpečná zóna na severe Sýrie

ISTANBUL - Turecký premiér Ahmet Davutoglu sa dnes opäť vyslovil za vytvorenie bezpečnej zóny na severe Sýrie, ktorá by podľa názoru Turecka mohla zastaviť prílev migrantov do Európy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá súčasne pripomenula, že Turecko sa tento návrh snaží presadiť už dlhší čas, ktorý však u iných štátov nenašiel podporu.

 

Davutoglu dnes v Istanbule na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou upozornil, že vyostrenie bojov, ktoré okolo sýrskeho mesta Aleppo za podpory ruských náletov vedú sýrske vládne jednotky s protivládnymi povstalcami, by mohlo vyvolať novú utečeneckú vlnu.

 

Obaja politici sa zhodli v názore, že hľadanie politického riešenia pre krízu v Sýrii je v záujme oboch ich krajín.

 

Rokovania oboch premiérov sa týkali aj prístupového procesu Turecka do EÚ. Merkelová uviedla, že Nemecko je pripravené zapojiť sa do urýchlenia zjednodušenia vydávania víz pre tureckých občanov i do urýchlenia rokovaní o vstupe Turecka do EÚ.

 

Na tlačovej konferencii uviedla, že Nemecko je pripravené otvoriť tento rok jednu kapitolu prístupových rokovaní a pripraviť otvorenie kapitol 23 a 24. "Môžeme hovoriť o detailoch," spresnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies