Dávky na deti by mali byť naviazané na aktivitu ich rodičov

NETKY.SK • 30 August 2010, 08:08 • 2 min
Dávky na deti by mali byť naviazané na aktivitu ich rodičov

Dávky na deti by mali byť naviazané na aktivitu ich rodičov

slovakia

left justify in out

img

Dávky, prídavky či príspevky na deti by mali byť podľa šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) naviazané na ich riadnu dochádzku do školy či aktivitu ich rodičov. Minister to zdôraznil v rozhovore pre TASR.
"Budeme tam hľadať riešenia, aby sme zase prinútili ľudí, ktorí poberajú dávky na deti a nepracujú, aby bolo pre nich zaujímavé pracovať, alebo, aby deti naozaj riadne chodili do školy," konštatoval.
Systém pomoci, ktorý aj aktuálne podmieňuje poberanie niektorých dávok riadnou dochádzkou do škôl, je dnes podľa Mihála zneužívaný. Niektoré deti sa chodia napríklad do školy iba naobedovať a učitelia sa boja zasiahnuť. "Takéto zneužívanie systému musíme obmedziť, ak nepoviem priamo že zrušiť," pripomenul.
Na aktivitu by mali byť prepojené aj iné príspevky od štátu. Šéf sociálneho rezortu chce, aby sa pri zmene dávok zabezpečila aj vyššia motivácia pracovať a tvorili sa nové pracovné miesta. "Nie je to dobré, pretože ten rozdiel medzi tým, pracujem - nepracujem, je príliš malý. Nie je to dobré preto, lebo sa tak nevytvárajú nové miesta," vysvetlil.
Nové pozície nevznikajú podľa ministra ani pri momentálnom nastavení systému, keďže aktivačný príspevok určený na ich podporu, zabezpečuje iba aktivitu v rámci obecných prác. "Nadstavba dnešného aktivačného príspevku sa musí nahradiť iným mechanizmom tak, aby po prvé vznikali nové pracovné miesta a po druhé bol väčší rozdiel medzi statusom pracujem - nepracujem," dodal.
Bez potreby pracovať má zostať základná dávka v hmotnej núdzi. Práve na tento štandardný príspevok má totiž nárok každý občan bez príjmu, a to na základe Ústavy SR. Podľa ministra sa tak nemôže stať, že by niektorí Slováci zostali "visieť" v sociálnom systéme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies