Dávku v hmotnej núdzi dostane občan po odpracovaní pomocných prác

NETKY.SK • 29 Október 2013, 18:13 • 2 min
Dávku v hmotnej núdzi dostane občan po odpracovaní pomocných prác

BRATISLAVA – Finančnú pomoc od štátu vo výške 61,6 eura má dostať v budúcom roku len ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Vyplýva to z nového znenia zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktoré dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2014.

slovakia

left justify in out

Základným predpokladom týchto podmienok však bude, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá. To znamená, že do týchto činností by sa mali zapájať aj samotné obce. Tie by mali podľa zákona pripraviť podmienky na to, aby ľudia, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, mohli začať pracovať. Keď obec takéto podmienky nevytvorí, nebude sa môcť siahať ani na dávky poberateľov v hmotnej núdzi.

Novela zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR má zabezpečiť väčšiu adresnosť i zásluhovosť pre tých, ktorí dávky a príspevky v hmotnej núdzi poberajú. Rezort práce preto presadzoval, aby výška dávky závisela od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti. Za takúto osobu sa budú považovať aj deti nad 25 rokov, ktoré žijú s rodičmi v jednej domácnosti a študujú dennou formou štúdia. Naopak, za členov domácnosti sa nebudú považovať študenti doktorandského štúdia, ktorí študujú dennou formou štúdia a spĺňajú podmienky na štipendium.

Zákon sprísňuje aj nárok na aktivačný príspevok. Ten budú môcť ľudia získať, len ak odpracujú v rámci obecných služieb minimálne 64 hodín mesačne. Zároveň sa zavedie osobitný príspevok, ktorý bude môcť dostať občan, ktorý bol dlhodobo nezamestnaný, poberal dávku v hmotnej núdzi a začal pracovať. Nárok na tento príspevok mu vznikne vtedy, ak bude mať príjem najmenej vo výške minimálnej mesačnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy v domácnosti. Príspevok sa bude pri splnení podmienok poskytovať počas šiestich mesiacov.

Právnu normu ešte pred jej definitívnym schválením kritizovala opozícia. Strana SaS označila zákon za protiústavný a preto ho nepodporila. "Podľa Ústavy SR každý kto je v hmotnej núdzi má právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Veríme, že pán prezident takýto zákon nepodpíše. Ak by sa tak stalo, poslanci za stranu SaS budú iniciovať podanie na Ústavný súd SR a zároveň súd požiadame, aby pozastavil účinnosť tohto zákona, aby nemohol byť poškodený žiadny občan Slovenskej republiky," vyhlásil pred hlasovaním podpredseda SaS Jozef Mihál. Poslanci pri hlasovaní schválili aj jeden pozmeňovací návrh z jeho dielne. Novela prvotne počítala s tým, že na dávku v hmotnej núdzi nebudú mať nárok živnostníci. Po tejto úprave však na dávku samostatne zárobkovo činné osoby a členovia ich domácnosti budú mať nárok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies