Dávku v hmotnej núdzi dostane občan po odpracovaní pomocných prác

NETKY.SK • 14 August 2013, 14:45 • 2 min
Dávku v hmotnej núdzi dostane občan po odpracovaní pomocných prác

BRATISLAVA – Finančnú pomoc vo výške 60,5 eura od štátu dostane v budúcom roku len ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje aspoň 32 hodín v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Nové znenie zákona o pomoci v hmotnej núdzi dnes schválila vláda. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2014.

slovakia

left justify in out

Novela zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR má zabezpečiť väčšiu adresnosť i zásluhovosť pre tých, ktorí dávky a príspevky v hmotnej núdzi poberajú. Rezort práce preto navrhol, aby výška dávky závisela od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti. Za takúto osobu sa budú považovať aj deti nad 25 rokov, ktoré žijú s rodičmi v jednej domácnosti a študujú dennou formou štúdia. Naopak, za členov domácnosti sa nebudú považovať študenti doktorandského štúdia, ktorí študujú dennou formou štúdia a spĺňajú podmienky na štipendium. Základným predpokladom týchto podmienok však bude to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá. Do týchto činností by sa tak mali zapájať aj samotné obce.

Zákon sprísňuje aj nárok na aktivačný príspevok. Ten budú môcť ľudia získať len ak odpracujú v rámci obecných služieb minimálne 64 hodín mesačne. Vláda tiež odsúhlasila zavedenie osobitného príspevku, ktorý bude môcť dostať osoba, ktorá bola dlhodobo nezamestnaná, poberala dávku v hmotnej núdzi a začala pracovať. Nárok na tento príspevok občanovi vznikne vtedy, ak bude mať príjem najmenej vo výške minimálnej mesačnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy v domácnosti. Príspevok sa bude pri splnení podmienok poskytovať po dobu 6 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona