Davis Cup: Ťažšie to bolo v Prahe, tvrdí český hrdina Štěpánek

NETKY.SK • 18 November 2013, 13:02 • 2 min
Davis Cup: Ťažšie to bolo v Prahe, tvrdí český hrdina Štěpánek

BELEHRAD - Keď koncom januára tenista Radek Štěpánek absolvoval operáciu krčnej chrbtice, nemohol poriadne hýbať dvoma prstami na pravej ruke.

slovakia

left justify in out

Netušil, či ešte vôbec bude hrať tenis na špičkovej úrovni. O necelých desať mesiacov získal pre Čechov rozhodujúci piaty bod vo finále Davisovho pohára proti Srbom. "Ak by mi vtedy po operácii niekto povedal, že rozhodnem finále Davis Cupu, len by som sa zasmial," povedal Štěpánek v rozhovore pre server idnes.cz.

V kariére získal sedemnásť turnajových titulov vo štvorhre (z toho dva grandslamové) a päť vo dvojhre, bol svetovou osmičkou vo dvojhre a štvorkou vo štvorhre. Na prvé miesto však kladie dva po sebe idúce daviscupové triumfy pre Česko, ktoré vo finále vybojoval práve on. Vlani v Prahe pred domácimi fanúšikmi nečakane zdolal favorizovaného Španiela Nicolása Almagra, teraz v Belehrade schladil temperamentných Srbov suverénnym triumfom nad ich náhradníkom Dušanom Lajovičom. 

"Ťažšie to bolo v Prahe. Súper bol favorit a cítil som tlak fanúšikov. V Belehrade mi už pomohla pražská skúsenosť. Vedel som, čo potrebujem dostať z hlavy preč, že sa mám sústrediť len na výkon na kurte. Odohral som výborný zápas," popísal Štěpánek pre české médiá. Pred ním sa podarilo rozhodnúť daviscupové finále v piatom zápase minimálne dva razy len dvom legendám - Britovi Fredovi Perrymu a Francúzovi Henrymu Cochetovi. Štěpánek to prvý dokázal dvakrát vo dvoch rokoch po sebe. "Ani ten pocit neviem popísať slovami. Viem len, že som sa veľmi tešil na rozhodujúci zápas. Vstúpili sme do histórie a to je úžasné," vravel Štěpánek. 
Rozhodujúce pre český triumf v Belehradskej aréne boli dva faktory. Úspech v sobotňajšej štvorhre a neúčasť srbskej dvojky Janka Tipsareviča pre zranenie. Štěpánek po predpokladanej prehre so svetovou dvojkou Novakom Djokovičom získal dôležitý bod vo štvorhre po boku Tomáša Berdycha a potom už spomenutý rozhodujúci v záverečnej dvojhre. Českého hráča prekvapilo, že Srbi nenasadili Djokoviča aj do štvorhry. Komentoval to slovami, že "nechali svoje ferrari v garáži". Srbský kapitán Bogdan Obradovič vyčítal Štěpánkovi málo rešpektu. Český tenista tvrdí že opak je pravda. 

"Novak je momentálne najlepší na svete, niečo ako ferrari vo formule 1. Veľmi ho rešpektujem, sme priatelia a občas aj spolu trénujeme. Za svojím výrokom si teda stojím," pripomenul Štěpánek pre idnes.cz. O osem dní bude mať český daviscupový hrdina už 35 rokov, ale tenis hrá takmer ako zamlada. "Milujem tento šport a som veľmi rád, že som sa aj v tomto veku mohol dožiť vrcholov kariéry, akými sú daviscupové triumfy," dodal Štěpánek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies