Davis Cup: Švajčiari vďaka Wawrinkovi vedú vo finále nad Francúzmi 1:0

NETKY.SK • 21 November 2014, 17:23 • 2 min
Davis Cup: Švajčiari vďaka Wawrinkovi vedú vo finále nad Francúzmi 1:0

LILLE - Švajčiarski tenisti vedú vo finále Davisovho pohára 2014 reprezentačných družstiev mužov na antuke pod strechou v Lille nad domácimi Francúzmi po piatkovej otváracej dvojhre 1:0.

slovakia

left justify in out

Hostí poslala do vedenia ich dvojka Stan Wawrinka. Hrdina januárových melbournských grandslamových Australian Open zvíťazil nad lídrom výberu krajiny galského kohúta Jo-Wilfriedom Tsongom za 144 minút 6:1, 3:6, 6:3, 6:2. 

 

"Cítim sa skvele. Ukázal som, že nie som štvorkou svetového rebríčka bez dôvodu, bol som dnes vo všetkých aspektoch lepší ako súper. Som veľmi spokojný s mojím výkonom azda s výnimkou toho jedného gemu na podaní v druhom sete, v ktorom som sa unáhlil a napokon ma to stálo celú tú časť. Celkovo som si však počínal s potrebnou agresivitou, chodil som si po údery, diktoval som tempo. Som rád, že som takto zvládol moju úlohu a uľahčil som tým situáciu Rogerovi, teraz je rad na ňom," povedal Wawrinka v interview na kurte, sprostredkovala ho RTS. 

 

Dvadsaťdeväťročný Wawrinka bol pred 27 000 divákmi na účelovo upravenom futbalovom stánku Stade Pierre Mauroy väčšinu duelu agresívnejším, iniciatívnejším a istejším aktérom. Účinnejšie podával a nebezpečnejšie returnoval, bol lepší v medzihre a presvedčivejší pri sieti, proti rovesníkovi Tsongovi uspel zaslúžene. 

 

Zverenec Magnusa Normana Wawrinka diktoval tempo a v prvom sete nastavil tón prevahou 14:4 na "winnery". Po hodine sa rýchlo pozviechal z frustrujúceho nezdaru v druhom dejstve (vo vstupnom geme nezužitkoval brejkbal, vo štvrtom prišiel o servis zo 40:15) a napokon nadobro prevzal taktovku. V tretej časti sa Švajčiar presadil na returne v šiestej hre. V ôsmej síce nepremenil dva setbaly za sebou, ale následne sa dopodával cez 0:30, zaúradoval krížnym bekhendom pri druhom setbale (prvý si sám zmaril hrubou dvojchybou). Navyše, Wawrinka pridal brejk hneď na začiatku štvrtého dejstva a už nezaváhal. Definitívu navodil "poistkou" v siedmom geme. V ôsmom za stavu 30:30 Tsonga prehnal prípravný forhend a Švajčiar pri mečbale predviedol peknú kombináciu bekhendového a forhendového voleja v dobre pripravenej pozícii. 

 

Wawrinka mal pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 61:29, Tsonga skončil na oveľa nevýraznejších hodnotách 39:28. Švajčiar si pripísal 62 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním, Francúz iba 33 %. Wawrinka zvládol 25 z 32 zákrokov vpredu, Tsonga 12 z 21. Švajčiar premenil 5 z 12 brejkbalov, Francúz 1 z 3 takýchto možností. Na esá to bolo 4:4, na dvojchyby 3:1. 

 

V lokalite Villeneuve-d´Ascq bude nasledovať duel Gael Monfils - Roger Federer. Niekdajší prvý muž svetového rebríčka Federer v nedeľu pre problémy s chrbtom nenastúpil na finále koncosezónneho šampionátu ATP na tvrdom povrchu v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi a trénovať začal až v stredu večer. Nad Monfilsom vedie v bilancii zo vzájomných súbojov vysoko 8:2, ale vo štvrťfinále tohtoročných newyorských US Open ho prekonal až v piatich setoch a cez dva odvrátené mečbaly. Wawrinka vyrovnal proti Tsongovi na 3:3, nadviazal na triumf z vlaňajšieho antukového Madridu. 

 

Na sobotňajšiu štvorhru (15.30 h) nahlásili kapitáni Arnaud Clément a Severin Lüthi tandemy Julien Benneteau, Richard Gasquet, resp. Marco Chiudinelli, Michael Lammer, zostavy sa však ešte môžu zmeniť. 

 

V nedeľu od 13.00 h sa podľa tradičného scenára týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv stretnú jednotky Tsonga a Federer a potom dvojky Monfils a Wawrinka. 

 

Finále Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne: 

FRANCÚZSKO - ŠVAJČIARSKO 0:1 po piatkovej I. dvojhre 
(21. - 23. novembra, Lille, Stade Pierre Mauroy, antuka pod strechou) 

Piatok - dvojhra: 
Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6 za 144 minút 

 

Zostávajúci program: 
Piatok: 

Dvojhra: 
Gael Monfils - Roger Federer 

Sobota: 
Štvorhra (15.30 h): 
Julien Benneteau, Richard Gasquet - Marco Chiudinelli, Michael Lammer 

Nedeľa: 
Dvojhry (postupne od 13.00 h): 
Jo-Wilfried Tsonga - Roger Federer 
Gael Monfils - Stan Wawrinka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies