Davis Cup: Srbi majú od soboty ešte ťažšie srdce na WADA

NETKY.SK • 19 November 2013, 14:53 • 2 min
Davis Cup: Srbi majú od soboty ešte ťažšie srdce na WADA

BELEHRAD - Srbsko má od soboty ešte ťažšie srdce na Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) v súvislosti so svojimi tenistami. Novak Djokovič strávil päť hodín na antidopingovej kontrole počas štvorhry Iliju Bozoljaca a Nenada Zimonjiča v rámci belehradského finále Davisovho pohára proti obhajcom trofeje Čechom.

slovakia

left justify in out

Prezradil to lekár tímu Zdeslav Milinkovič a objasnil, že takýto neobvykle dlhý čas vyvstal z nevyhnutnosti odovzdať vzorku, ktorá spĺňa všetky parametre. V prípade nedávneho lídra svetového rebríčka Djokoviča bolo problémom, že pri dokonalej vyváženosti stravovacieho a pitného režimu musel zverenec Mariána Vajdu pristúpiť na neplánovane vysoký príjem tekutín aj jedla.

"To, že Novaka vyzvali odovzdať vzorku počas zápasu, nie je v poriadku. Mohli to urobiť ráno alebo až po tom debli. Bola to vrcholná spupnosť. Dostali ho do situácie pod ľudskú dôstojnosť a bez elementárnej kultúry. Strávil päť hodín v uzavretom priestore s úplne cudzím človekom, musel venovať všetku pozornosť predmetnej procedúre a nemohol sa uvoľnene rozprávať s blízkymi," cituje Milinkovič portál Telegraf.

Srbi podozrievajú funkcionárov z odvety za to, že - vrátane Djokoviča - otvorene kritizovali antidopingový systém pod vplyvom kauzy Viktora Troického, ktorému Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne len zredukoval suspendáciu z 18 na 12 mesiacov za porušenie antidopingových pravidiel namiesto požadovaného omilostenia.

"Pre mňa je to totálna nespravodlivosť, ktorá znova ukázala, že systém nefunguje. Nemôže odznieť nič, čo by ma presvedčilo o opaku," vyhlásil Djokovič po tom, ako v piatok zabezpečil domácim vedenie 1:0. Srbi však napokon podľahli Čechom 2:3.

Niekdajšieho 12. muža svetového rebríčka Troického potrestali za to, že v apríli v Monte Carle síce odovzdal na kontrolu moč, ale nie krv pre fóbiu a aktuálnu vyčerpanosť. Pri odbere ho vraj uistili, že takýto postup je akceptovateľný, ak poskytne vzorku ďalší deň. Komisárka však poprela takýto návrh a Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa priklonila k jej verzii. Skonštatovala, že pracovníčka má 15-ročnú prax a vždy si počínala "svedomito a opatrne". USA Today špecifikovali, že Srb nasledujúci deň odovzdal vzorku krvi (a výsledok bol negatívny rovnako ako pri moči), ale o dva dni mu ITF aj tak zaslala mail, ktorým ho informovala o začiatku konania. Zverencovu verziu potvrdil kouč Jack Reader. Troicki môže najbližšie súťažne hrať 15. júla 2014.

Kurióznu správu v súvislosti s Troickým tlmočil web Live Tennis, podľa ktorého ITF neumožnila pohyb maskota v hale počas finále Davis Cupu z obavy, že by sa v kostýme mohol skrývať spomenutý hráč, keď z domáceho tábora vyšli žarty tohto typu. Troicki oficiálne nemal prístup do zázemia. Djokovič aktuálne pristúpil ku gestu, ktorým v symbolickej rovine znova jasne vyjadril svoj názor na celú záležitosť: "pribalil" si Troického na terajšie exhibičné turné v Južnej Amerike. Belehradčan v stredu nastúpi proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi v čilskom Santiagu a v nedeľu v argentínskom Buenos Aires.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies