Davis Cup: Slováci vyhrali v Rumunsku 3:2 a budú hrať o svetovú skupinu

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 20:43 • 2 min
Davis Cup: Slováci vyhrali v Rumunsku 3:2 a budú hrať o svetovú skupinu

KONSTANCA - Slovenskí tenisti sa po druhý raz za sebou prebojovali do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára, V stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny totiž vyhrali nad domácim Rumunskom 3:2.

slovakia

left justify in out

O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa na antuke v Konstanci postaral Martin Kližan, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre v dueli tímových jednotiek zdolal Mariusa Copila v troch setoch 7:6 (3), 6:3, 6:3. V záverečnom singli podľahol Norbert Gombos rumunskej dvojke Adrianovi Ungurovi 4:6, 4:6. 
     

Slováci prerušili sériu štyroch daviscupových prehier na pôde súpera a zaznamenali prvé víťazstvo od septembra 2010, keď si v baráži o udržanie sa v druhej lige v Minsku poradili s Bieloruskom. Rumunom odplatili prehru 1:4 z Mestskej športovej hale v Prešove z roku 2002. Slovenský tím naposledy účinkoval medzi najlepšou šestnástkou v roku 2006. Po prehre s Belgickom vypadol zo svetovej skupiny a odvtedy sa márne pokúša dostať späť medzi elitu. Vlani v baráži prehral v Chicagu s USA 0:5. Svojho najbližšieho súpera v play off spoznajú Mečířovci v utorok, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb.
     

V úvodnom sete si Kližan i Copil s prehľadom vyhrávali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominoval slovenský reprezentant. Kližan hral rovnako ako v piatkovom súboji s Ungurom maximálne koncentrovane, výborne sa na dvorci pohyboval, mal navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary. O osude druhého dejstva rozhodol ôsmy gem, v ktorom Kližan po prvý raz v zápase prelomil podanie kvalitne servujúceho súpera. Copil mal za stavu 3:5 šancu na rebrejk, najlepší slovenský singlista však získal tri fiftíny v rade. V treťom sete sa Kližan po brejku v piatom geme ujal vedenia 3:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil po víťaznom returne v poradí druhý mečbal.
     

Kližan mal po zisku tretieho bodu veľkú radosť. "Odohral som výborný zápas. Bolo to trochu ťažšie, bolo teplo a vlhko. Podmienky však boli pre oboch rovnaké. Zvládli sme to ako tím na jednotku. Chalani vyhrali debla, ja oba single. Hrali sme veľmi dobre. Je vidno, že na antuke sme silnejší ako na harde. Z mojej strany to bolo dnes veľmi dobré. Kvalitne som servoval, pustil som ho iba k jednému či dvom brejkbalom a aj to až v treťom sete. Vedel som, že Copil má výborný servis, vo výmenách od základnej čiary som bol lepší. Snažil som sa dostať ho do výmeny, ale pri jeho delovom servise som musel niekedy riskovať. Niekedy to vyšlo, niekedy nie. Ale celkovo som return zvládol, dokázal som ho brejknúť v druhom sete, v treťom dva razy a v prvom mi vyšiel tajbrejk. Na baráž sa znovu pripravíme tak ako proti Rumunsku. Uvidíme, aký bude žreb. Vlani sme dostali veľmi ťažkých súperov na veľmi rýchlom povrchu. Dúfame, že budeme hrať tentokrát doma, prídu ľudia a bude super atmosféra," povedal Kližan pre RTVS.
     

Spokojný bol aj kapitán Mečíř. "Martin získal veľmi dôležitý tretí bod. Musím ho pochváliť, ale aj Copila, bol to tenis svetových kvalít. Už dlho som nevidel niekoho servovať tak ako Copila. Hralo sa na tri víťazné sety a každé zaváhanie mohlo vyjsť draho. Do poslednej chvíle som vedel, že to nebude ľahké. V teplom počasí môže človek chytiť krízu. Copil sa nevzdával a pred domácim publikom vždy dokázal nájsť sily. Počas celého zápasu sa však nedá stopercentne servovať, čo Martin dokonale využil. Išli sme do Rumunska s tým prebojovať sa do baráže a nás cieľ sme splnili. Bol to napínavý a zaujímavý zápas. Víťazstvo je pre nás peknou odmenou. Musíme sa teraz dobre pripraviť na baráž."
     

Víťazstvo v Rumunsku veľmi potešilo aj generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku, ktorý tento raz necestoval s tímom ako šéf výpravy, keďže sa v Londýne zúčastnil na synovej promócii. "Piatkové zápasy ani sobotňajšiu štvorhru som nevidel v priamom prenose, ale dnes som si vychutnal duel Martina Kližana. Maťo podal skvelý a zodpovedný výkon. Splnil do bodky úlohu lídra a vybojoval vo dvojhre dva dôležité body. Fantastický výkon podali vo štvorhre Igor Zelenay s Andrejom Martinom, ktorí zdolali špičkových svetových deblistov Tecaua s Mergeom. Je to veľmi dôležité víťazstvo pre celý slovenský tenis. Želám si, aby sme v baráži hrali doma pred slovenskými fanúšikmi," povedal pre TASR Moška.

      

Rumunský kapitán Andrei Pavel bol po prehre sklamaný. "Mrzí ma, že sme nevyužili výhodu domáceho prostredia. Rozhodlo to, že sme nezískali bod vo štvorhre, s ktorým sme počítali. Slováci sa ukázali ako kvalitný tím. O rok sa opäť pokúsime prebojovať do baráže o svetovú skupinu," povedal Pavel pre rumunskú televíziu.
      
      Rumunsko - SLOVENSKO 2:3 
      Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10)
      Adrian Ungur - Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6
      Horia Tecau, Florin Mergea - Andrej Martin, Igor Zelenay 5:7, 3:6, 3:6
      Copil - Kližan 6:7 (3), 3:6, 3:6
      Ungur - Gombos 6:4, 6:4



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies