Davis Cup: Slováci v baráži o svetovú skupinu na pôde USA

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 12:53 • 2 min
Davis Cup: Slováci v baráži o svetovú skupinu na pôde USA

LONDÝN - Slovenskí tenisti sa v baráži o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára (12.-14. septembra) predstavia na pôde USA.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF, pri ktorom Slovensko figurovalo medzi nenasadenými tímami. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa mohli okrem Američanov naraziť na Kanadu, Španielsko, Srbsko, Belgicko, Chorvátsko, Argentínu a Austráliu.
     

Slováci počas uplynulého víkendu zdolali v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho Pohára Rakúsko 4:1 a po šesťročnej prestávke budú bojovať o postup medzi elitnú svetovú šestnástku. V bratislavskom NTC bolo rozhodnuté už po druhom dni. Debutant Norbert Gombos s Lukášom Lackom uspeli v úvodných piatkových dvojhrách, rozhodujúci tretí bod pridali v sobotňajšej štvorhre Michal Mertiňák s Martinom Kližanom.
     

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř považuje USA za náročného súpera, tvrdí však, že v žrebovacom osudí boli aj ťažší protivníci. "Je to ťažký žreb, no mohlo to dopadnúť aj horšie, ak by sme napríklad museli cestovať do Španielska. Američania majú vo svojom strede Johna Isnera, Sama Querreyho a výborných deblistov Boba a Mikea Bryanovcov. Nie sú však až takí silní, ako v časoch, keď za nich hrával Andy Roddick, ktorý už ukončil kariéru. Bude veľa záležať od formy našich hráčov," povedal pre TASR Mečíř. V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, Američania vedú 2:0.
     

Podľa generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku dostala Mečířova ekipa jedného za najsilnejších možných súperov. "Ťažšie by bolo asi už iba Španielsko s Rafaelom Nadalom na antuke. Pozitívom je, že chlapci budú hrať tesne pred daviscupovou barážou na US Open. Verím, že im posledný grandslam roka vyjde a dobrú formu si prenesú aj do Davis Cupu. Predpokladám, že Američania sa rozhodnú pre rýchly hard, na ktorom budú vysokými favoritmi. Majú výbornú štvorhru, bratia Bryanovci patria dlhé roky medzi najlepších svetových deblistov. Martin Kližan s Lukášom Lackom však už zdolali ich dvoch najlepších singlistov Isnera s Querreym. Náš tím sa zomkol, čo ukázal vo víkendovom dueli s Rakúskom.… Verím, že v Amerike zabojuje a pokúsi sa prekvapiť," povedal pre TASR Moška.

 

V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, Američania vedú 2:0. V roku 2002 prehrali Slováci na harde v Oklahoma City 0:5, za domácich nastúpili Pete Sampras aj Roddick. V septembri 2003 podľahol slovenský tím v baráži o svetovú skupinu USA 2:3. Išlo o vôbec prvý zápas v NTC, v úvodnej dvojhre Dominik Hrbatý senzačne zdolal Roddicka, ktorý bol čerstvým šampiónom US Open a vtedajšou svetovou jednotkou.   

 

Hrbatý k USA: Šance našich vidím celkom pozitívne

 

"Myslím si, že chlapci chytili žreb, ktorý nie je najľahší, ale ani najťažší. Určite sa v tomto prípade budú musieť zamerať na dvojhry a snažiť sa získať tri body v nich. Víťazstvo vo štvorhre proti Bryanovcom by totiž bolo obrovským prekvapením," uviedol pre agentúru SITA 36-ročný Bratislavčan. 

 

"Podľa mňa to naši môžu vo dvojhrách zvádnuť. Američania majú dvoch ´servismanov´, ktorých hra je založená prakticky na jednom údere. Ak tenista dokáže čítať servis, tak hra súpera sa postupne úplne rozpadne. Kližan už v tomto roku porazil Isnera. Dokázal mu výborne čítať servis a tým ho úplne odzbrojil. Lukášovi tiež takáto hra vyhovuje. Pomerne ľahko si vyhráva podanie a v tajbrejku to je o jednej alebo dvoch loptách, ktoré bude musieť zobrať súperovi pri jeho servise. Šance našich vidím celkom pozitívne, aj keď Američania budú veľkými favoritmi a majú vyššie postavených hráčov. Našou výhodou je, že chalani zase tvoria výbornú partiu a to môže znova rozhodnúť viac ako rebríček," upozornil Dominik Hrbatý. 

      
žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára:
India - Srbsko, Brazília - Španielsko, Izrael - Argentína . Kolumbia - Kanada, USA - SLOVENSKO, Austrália - Uzbekistan, Holandsko - Chorvátsko, Ukrajina - Belgicko  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona