Davis Cup: Martin a Zelenay neuspeli, Poľsko vedie po štvorhre 2:1

NETKY.SK • 19 September 2015, 16:03 • 2 min
Davis Cup: Martin a Zelenay neuspeli, Poľsko vedie po štvorhre 2:1

GDYNIA - Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay prehrali na tvrdom povrchu v hale v Gdyni v sobotňajšej štvorhre s domácim párom Lukasz Kubot, Marcin Matkowski v rámci stretnutia Poľsko - SR (18. - 20. septembra) v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov za 100 minút 3:6, 4:6, 4:6. Tím SR teda celkovo má manko 1:2, hoci spočiatku viedol. Potrebuje zvíťaziť v oboch nedeľňajších dvojhrách.

slovakia

left justify in out

V prvom sete debla inkasovali Slováci brejk za stavu 2:3 pri podaní Zelenaya. Na príjme nazbierali v tejto časti dovedna len štyri fiftíny v piatich hrách. V druhom dejstve prišli hostia o Martinov servis pri skóre 2:2, márne sa pokúšali o sľubnejšiu pasáž, ktorá by ich dostala do zápasu. V podstate akoby už hotovo bolo, keď Poliaci, ktorí predviedli špičkový výkon, odskočili na 2:0 v treťom sete. Martin so Zelenayom sa tomu vzpierali v ôsmej hre, ale nevyužili štyri brejkbaly, z nich dva v rade.


Po piatkových dvojhrách bol stav 1:1, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Martin Kližan zdolal Michala Przysiezného, potom si Jerzy Janowicz poradil s Norbertom Gombosom. V nedeľu od 12.00 h sú na programe dvojhry Janowicz - Kližan a Przysiezny - Gombos. Kapitáni Radoslaw Szymanik a Miloslav Mečíř ešte môžu urobiť zmeny, ťažko to však očakávať.


Slováci sú pred záverečným dňom v situácii, ktorú zatiaľ zvládli tri razy v histórii. Obrat z 1:2 sa im naposledy vydaril proti Nemcom v septembri 2004 v Bratislave práve v play-off o elitnú šestnástku. Kubot sobotňajším štartom splnil podmienku na zisk Ceny za oddanosť reprezentácii od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zo Slovákov sú laureátmi Commitment Award Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák. Kubot je siedmym Poliakom v prominentnej spoločnosti.


Tridsaťtriročný Kubot je na 35. priečke v deblovom renkingu ATP, o rok starší Matkowski dokonca na 9. pozícii. Dvadsaťpäťročnému Martinovi patrí v tejto disciplíne 126. miesto, 32-ročný Zelenay sa nachádza na 106. stupienku. Kubot a Matkowski mimo DP nehrali spolu od začiatku sezóny 2014, keď sa predstavili na turnaji ATP v katarskej Dauhe. Kubot teraz má v debli v Davis Cupe dokonalú bilanciu 7:0 (celkovo 26:10) vrátane už troch tohtoročných trojsetových úspechov po boku Matkowského, ktorý vo štvorhre v tejto súťaži stojí 25:8 (dovedna 29:10). Martin, ktorý by si prípadným úspechom dal predčasný darček k nedeľňajším 26. narodeninám, aktuálne ponúka v debli skóre 2:1 (sumárne 4:4), Zelenay 4:2 (dvojhru nikdy nehral). Postupujúci si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. Vlani neuspelo v play-off v USA (5:0 pre domácich).


Poľsko ešte nikdy nebolo vo svetovej skupine. V Davis Cupe debutovalo už v roku 1925 a jeho najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahlo Austrálii 1:4). V renkingu krajín figuruje na 20. priečke, Slovensku patrí 17. miesto. Žreb DP 2016 sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia ITF.


Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1. V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz hrajú u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.


Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 - priebežne:

POĽSKO - SLOVENSKO 2:1 po sobotňajšej štvorhre
(18. - 20. septembra, Gdynia, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Sobota - štvorhra:
Lukasz Kubot, Marcin Matkowski - Andrej Martin, Igor Zelenay 6:3, 6:4, 6:4 za 100 minút (28, 34, 38)

Začiatok bol v réžii Matkowského na bekhende. Nepustil Slovákov za return a sám dvoma účinnými príjmami nastavil zhodu, Zelenay sa vypodával (aj cez iritujúce zahlásenie prešľapu). Výborné forhendové obhodenie Martina dodalo Slovákom 30:15 proti Kubotovi, nadstavba neprišla. Nevydarila sa ani Poliakom napriek dvom dvojchybám Martina. Zelenay sa však za stavu 2:3 dostal pod tlak skóre 15:40, čo sa začalo jeho smečom zozadu "do plota" a vyvrcholilo šikovným sklepnutím Kubota. Domáci hneď využili šancu a potom Kubot poľahky potvrdil brejk. Matkowski bol porovnateľne suverénny pri podávaní na set. Poliaci si počínali štvorhrovejšie, lepšie prechádzali k sieti, mali prevahu.
Martin vstúpil do druhej časti dobre, Matkowski kontroval na nulu, zavŕšil to esom. Zásadnejšie problémy nemali ani Zelenay a Kubot, hoci ten po nezvládnutej halfvolejovej reakcii z tzv. mŕtvej zóny na return "bekhendového" Zelenaya čelil skóre 30:30. Práve Zelenay vyhodil zložitý forhendový volej na 15:30, vzápätí Martin nestihol odpovedať na Matkowského return pod nohy. Obe hrozby odstránil servisom, ale Matkowski prebehnutím nedal šancu Zelenayovi a následne skvelým príjmom poslal Slovákov do neriešiteľnej defenzívy - 3:2 pre Poliakov a bez zachvenia aj 4:2. Jastrabie oko odhalilo náznak šance v podobe skóre 15:0 pre hostí v desiatej hre proti Matkowskému, nádej sa však okamžite rozplynula a Kubot jasným volejom premenil setbal za stavu 40:15.

 

Navyše, Matkowského učebnicové "prasiatko" dodalo Poliakom 30:15 proti Zelenayovi v otváracom geme tretieho setu a dvojchyba znamenala definitívu komplikácií. Kubot síce neprehodil returnom sieť, ale potom vytiahol pohotový bekhendový volej pomedzi súperov. Slováci síce odvtedy na servise dokázali znižovať, ale zostávali bez čo i len brejkbalu v celom tomto súboji. Neplatilo to až po priebežnom odskočení na 30:0 proti Kubotovi v ôsmom geme. Martin totiž - už z bekhendu v rámci skúšania možného receptu na zvrat - returnom skvele nachytal podávajúceho a dal na 40:15. Poliaci si s touto výzvou bravúrne poradili a nezastavila ich ani dvojchyba pri druhej zhode: Matkowski bol vpredu neprekonateľný. Zelenay príjmom vynútil štvrtú možnosť, bod priamo z podania ju vymazal a domáci sa už posunuli na 5:3. Matkowski v desiatom geme neváhal.


Výsledky piatkových dvojhier:
Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6 za 127 minút (40, 41, 46)
Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2 za 217 minút (49, 46, 84, 38)


Zostávajúci program:
Nedeľa - dvojhry (postupne od 12.00 h):
Jerzy Janowicz - Martin Kližan
Michal Przysiezny - Norbert Gombos

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies