Davis Cup: Kým zázrak trvá, súperi Slovákov Maďari si ho chcú užiť

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 11:38 • 2 min
Davis Cup: Kým zázrak trvá, súperi Slovákov Maďari si ho chcú užiť

BUDAPEŠŤ - Maďarskí tenisti sa minulý týždeň postarali o veľkú senzáciu, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2016 reprezentačných družstiev mužov prekonali v Budapešti favorizovaných Izraelčanov 3:2, istotu triumfu nadobudli už v sobotňajšej štvorhre.

slovakia

left justify in out

V lete by na to radi nadviazali v 2. kole opäť doma proti Slovákom, ktorí ako nasadení mali v úvodnom tohtoročnom asociačnom termíne voľno. "Všetci teraz od nás očakávajú, že si budeme počínať rovnako kvalitne. Od pondelka začneme hľadať dejisko a uvažovať nad tým, v čom sa môžeme zlepšiť. Neviem, ako dlho tento zázrak potrvá, ale kým sa to deje, chceme si ho užiť," povedal pre MTI generálny sekretár národného zväzu MTSZ Attila Richter.

Maďari si v rokoch 1994 a 1996 zahrali v elitnej spoločnosti Davis Cupu. Teraz sa radovali z premiérového úspechu v I. skupine euroafrickej zóny od apríla 1995, vtedy pred vlastnými fanúšikmi v Budapešti prekonali Portugalčanov. Pred aktuálnou sezónou naposledy boli v "II. lige" v hierarchii MS tímov ITF v roku 2000. Ešte v sezóne 2014 hrali vo "IV. lige" (III. skupina euroafrickej zóny), ťahajú sériu siedmich úspechov.

Kapitán Maďarov Zoltán Kuhárszky disponuje jediným hráčom Top 200 svetového rebríčka ATP vo dvojhre, a to presne dvojstým Mártonom Fucsovicsom. Interne nasledujú 612. Péter Nagy a 806. Gábor Borsos. Podľa pravidiel Davis Cupu musí Maďarsko zaslať Medzinárodnej tenisovej federácii (ITF) vyplnený dotazník napríklad aj s navrhovaným dejiskom a povrchom najneskôr v stredu 16. marca. Slováci predpokladajú, že hostitelia znova zvolia antuku.

"Pre nás je najväčším pozitívom, že Maďari zrejme zostanú verní povrchu, na ktorom dosiahli aktuálne víťazstvo, pričom náš najlepší hráč Martin Kližan antuku preferuje a nebudeme musieť nejako ďaleko cestovať. Antuka v Maďarsku sa teda javí ako oveľa príjemnejšia alternatíva, než by bol tvrdý povrch v horúcom letnom Izraeli. Podľa toho, čo som v piatok a v sobotu v Budapešti videl aj v spoločnosti kapitána Miloša Mečířa a trénera Kája Kučeru, však náš tím musí byť v nabitej fáze kalendára po Wimbledone a krátko pred olympijskými hrami v plnej sile a forme, ak chce Maďarov zdolať," povedal pre agentúru SITA generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Víťaz premiérového vzájomného zápasu sa 16. - 18. septembra predstaví v play-off o svetovú skupinu 2017. Ak tím SR v lete uspeje, na jeseň by ho s vysokou pravdepodobnosťou čakal niekto z osmičky Japonsko, Kazachstan, Švajčiarsko, Poľsko, Kanada, Nemecko, Austrália a Belgicko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies