Davis Cup: Slováci vedú nad Slovinskom 1:0, Kližan zdolal na úvod Žemlju

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 17:37 • 2 min
Davis Cup: Slováci vedú nad Slovinskom 1:0, Kližan zdolal na úvod Žemlju

BRATISLAVA - Líder domácich Martin Kližan zvíťazil v úvodnej z dvoch piatkových dvojhier bratislavského stretnutia Slovensko - Slovinsko (6. - 8. marca) v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov nad dvojkou singlovej zostavy hostí Gregom Žemljom za 129 minút 7:5, 6:3, 6:4. Triumfoval úplne zaslúžene.

slovakia

left justify in out

Zahral razantnejšie, tvorivejšie a sebavedomejšie. Súper sa ako-tak držal v dianí najmä zásluhou solídneho podania a poctivo bojoval, ale ani chvíľu nevyznieval ako realistickejší možný víťaz.

 

Kližan v šiestej hre vstupnej časti nepremenil brejkbal, sám odvrátil hrozbu straty podania za stavu 5:5. Dovtedy pritom bol na servise neochvejný: v piatich hrách pustil dovedna iba dva fiftíny. Spomenutá nepríjemná zápletka prišla zo zdanlivo upokokujúcich 30:0. Slovák sa však predsa posunul na 6:5 a pri jeho druhom setbale v rade na príjme v dvanástom geme súper prehnal bekhend. 

 

Navyše, Žemlja si neudržal podanie ani v druhej hre druhého setu, keď poslal forhend za základnú čiaru. Následne hostiteľ odvrátil dva jednotlivé brejkbaly (spočiatku mal v predmetnej hre náskok 40:15) a dostal sa na 7:5, 3:0. Krížnym bekhendom eliminoval aj brejkbal v piatom geme - napokon 4:1. Slovinec v medzihre stále discplinovane makal, bol však pomalší nohami aj úderovo, častejšie zlyhával. V ôsmom geme zhodne esom odvrátil dva jednotlivé setbaly a ešte upravil na 3:5 (už v šiestej hre musel ísť cez zhodu). Kližan pri vlastnom podaní v deviatom geme čelil komplikácii v podobe brejkbalu, predviedol výborný postupný útok. Žemlja potom pokazil prípravný bekhend a len sa prizeral esu na "téčko". 

 

Kližan nepoľavil a povzbudzujúco skoro zvládol brejk aj v treťom sete. Žemlja pri ohrození v treťom geme nasmeroval reakčný bekhend vedľa. Slovinec sa na returne vo štvrtej hre priblížil z 0:40 na 30:40, vzápätí nemal na vydarený servis. Definitíva sa ešte výraznejšie črtala po tom, ako Kližan z 0:40 a neskoršieho štvrtého brejkbalu išiel - učebnicovým prasiatkom - na 4:2. Slovinec pri možnostiach najprv inkasoval eso, potom sa trikrát neudržal vo výmene. Slovák išiel na 5:2 esom na záver jasného gemu. Na príjme v ôsmej hre vyrovnal z 15:40 na zhodu, pri ďalšej ponúkol krásne bekhendové krížne obhodenie. Mečbal sa skončil jeho forhendovým dočahovaným volejom v sieti, pričom Žemljova loptička možno letela mimo. Hľadisko si unisono povzdychlo. 

 

Slovinec o dva fiftíny neskôr forhendovým "winnerom" popri čiare do rožku upravil na 3:5. Kližan však pri podávaní na triumf nezlyhal. Najprv Žemlja v dlhej výmene bekhendom neprehodil sieť, potom dostal eso a následne pokazil unáhlený bekhend zvnútra. Pri prvom mečbale v tomto geme mu return zázračne doplachtil do dvorca a na pomoc prišlo aj prasiatko. Druhý mečbal, dovedna tretí, sa skončil Kližanovým forhendom v sieti, reparát však bol skvostný a nechytateľný.

 

"Aj ked to bolo 3:0 na sety, bol to ťažký zápas. Gregovi ten povrch vyhovoval viac ako mne. Rozhodla kvalita na mojej strane, ale nečakal som, že zvíťazím bez straty setu. Som rád, že som ušetril sily na zajtrajšiu štvorhru. Takže môj výborný výkon dnes. Verím, že ´Gombi´to tiež zvládne a že to bude 2:0 po piatku," povedal Kližan na tlačovej konferencii po svojom zápase. 

 

"Bola to pre mňa prvá veľká previerka po dlhom období zdravotných problémov a spočiatku som sa cítil na kurte zvláštne. V podstate som totiž bol prekvapený každou loptičkou, ktorá na mňa letela. Postupne som síce dokázal zlepšiť môj výkon, lenže aj Martin vystupňoval ten svoj. Ku koncu už som sa cítil vysilene, len som sa snažil pretrvať v zápase," priznal Žemlja na tlačovej besede.  

 

"On je hráč na takéto povrchy, nie na antuku. Vyhovovalo mu to dnes viac ako mne. Prekvapil ma dobrým servisom, ktorý sa len ťažko čítal. Neskôr už odchádzal kondične a jeho podanie na konci už nebolo také dôrazné ako v prvom sete," povedal Kližan na pozápasovej tlačovej besede prítomným médiám. 

 

Jednotke slovenského tímu patrí v rebríčku ATP vo dvojhre 42. priečka, zatiaľ čo Žemlja je až na 699. pozícii. Dvadsaťosemročný skúsený Slovinec bol však kedysi aj na 43. mieste a Kližan to proti nemu rozhodne nemal ľahké. 

 

"Aj ked to bolo 3:0 na sety, bol to ťažký zápas. Rozhodla kvalita na mojej strane, ale nečakal som, že zvíťazím bez straty setu. Nehral som týždeň a pol po turnaji v Riu de Janeiro. Trénoval som od pondelka iba štyri dni, čo je dosť málo na to, že išlo o zmenu povrchu z antuky na tvrdý," poznamenal 25-ročný Bratislavčan. Na záver TB ešte vyzdvihol prínos divákov, ktorých prišla na jeho zápas do Aegon arény NTC približne tisícka. "Patrí im veľká vďaka. Došlo ich celkom dosť a povzbudili ma, keď som bol herne dolu. Dostal som od nich potrebný impulz. Som rád, že sme to spoločne zvládli." 

 

Dvadsaťpäťročný 42. hráč svetového rebríčka ATP Kližan proti 28-ročnému niekdajšiemu 43. mužovi renkingu Žemljovi (aktuálne figuruje až na 699. pozícii) v zhode s papierovými predpokladmi nadviazal na úspech dva razy 6:3, ktorý dosiahol už v sezóne 2009 na antuke v chorvátskom Umagu. V Davis Cupe má teraz bilanciu 12:7, z toho vo dvojhre 10:7, takže sa raduje z jubilea. Debutoval už v sezóne 2007 vo veku 18 rokov a 72 dní, dosiaľ je v tomto smere rekordérom SR. Súper po piatku stojí 30:21 (v singli 18:12). Minulý týždeň získal titul na podujatí ITF Futures v Iráne, člen Top 50 však disponovane zastavil jeho rozlet.  

 

Hrá sa na tvrdom povrchu Decolor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC pred približne tisíckou divákov. Na záverečnú druhú dvojhru otváracieho dňa premiérového vzájomného súboja týchto krajín v rámci MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) nastúpia Norbert Gombos a Blaž Kavčič. 

 

Postupujúci bude 17. - 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny hrať s úspešným zo súbežného zápasu Rumunsko - Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite. Finalista ročníka 2005 Slovensko hrá svoj okrúhly 50. zápas (30:19). 

 

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - 1. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne: 

SLOVENSKO - SLOVINSKO 1:0 po piatkovej I. dvojhre 
(6. - 8. marca, Bratislava, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC) 

Dvojhra: 
Martin Kližan - Grega Žemlja 7:5, 6:3, 6:4 za 129 minút (37, 48, 44) 

 

Zostávajúci program: 
Piatok: 
Dvojhra: 
Norbert Gombos - Tom Kočevar-Dešman 
Sobota (14.30 h): 
Štvorhra: 
Martin Kližan, Igor Zelenay - Blaž Kavčič, Grega Žemlja 
Nedeľa (postupne od 12.00 h): 
Dvojhry: 
Martin Kližan - Blaž Kavčič 
Norbert Gombos - Grega Žemlja 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona