Davis Cup: Kližan suverénny, Rumunsko - Slovensko 1:1

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 18:22 • 2 min
Davis Cup: Kližan suverénny, Rumunsko - Slovensko 1:1

KONSTANCA - Slovenský tenista Martin Kližan zdolal domáceho Adriana Ungura za 93 minút 6:4, 6:2, 6:0 a po piatkových dvojhrách vyrovnal stav súboja Rumunsko - Slovensko na 1:1 v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

slovakia

left justify in out

Hrá sa na antuke v klube IDU v prímorskom letovisku Konstanca. Kližan daviscupovú bilanciu vo dvojhre zlepšil na 12:7 a splnil úlohu favorita a lídra slovenského tímu. Po vyrovnanom prvom sete v zostávajúcich dvoch nepustil rumunského súpera takmer k ničomu a za stavu 5:0 v treťom sete využil prvý mečbal bodom priamo z podania.

 

V úvodnej piatkovej dvojhre získali Rumuni prvý bod zásluhou svojej jednotky Mariusa Copila, ktorý zdolal Norberta Gombosa v štvorsetovej dráme za 3:49 h 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10). Vyrovnané stretnutie rozhodli nepremenené šance Gombosa v prvom aj štvrtom sete, keď si vypracoval náskok 4:1 aj 5:3, ale nevyužil ho vrátane troch setbalov. 


Dvadsaťštyriročný Copil figuruje na 180. pozícii v renkingu (ATP). Rovesníkovi Gombosovi patrí 126. stupienok. Bol to ich prvý vzájomný duel. Rumun má teraz v DP bilanciu 10:5 (z toho vo dvojhre 8:3), ťahá sériu už piatich úspechov vrátane štvorhry. Galantský rodák aktuálne stojí 2:5 (v singli 2:4). 

 

"Som rád, že som pre našu krajinu získal tento bod. Po dvoch týždňoch výluky a zranení nohy som totiž neoplýval priveľkou sebaistotou. Som rád, že sa mi podarilo uspieť, hoci som aj nepredviedol môj optimálny tenis. Vedel som, že Gombos máva ťažkosti v dôležitých situáciách. Poznám ho z turnajov a tušil som, čo od neho očakávať. Teší ma, že som sa napokon vyhol piatemu setu," povedal Copil pre TVR1. 

 

"Som sklamaný. Bolo to aj o maličkostiach, ktoré som nezvládol. Vo štvrtom sete, keď som viedol, súper bol už nalomený, ale diváci ho zakaždým dostali naspäť do hry. Marius navyše výborne podával. Škoda, že som nedotiahol zápas aspoň do piateho setu. Zo začiatku som cítil nervozitu, ale neskôr som sa uvoľnil. Ešte raz škoda, že som nevyužil svoje šance," rekapituloval pre RTVS v dejisku zápasu Norbert Gombos. 

 

Ungur (199. v renkingu ATP) v tomto roku až dosiaľ nehral zápas proti hráčovi z prvej stovky rebríčka, ale Kližana (38.) sa nezľakol. Už v treťom geme viedol pri podaní súpera 30:0, ale k brejkbalu sa nedostal. V úvodných ôsmich gemoch skúsený Ungur nepustil Kližana k ničomu vážnejšiemu, ale ten akoby vyčkával na svoju šancu. V deviatom a desiatom geme potom predviedol smršť víťazných úderov, súperovi nepovolil ani jeden "fiftín" a prvý setbal za 31 minút premenil istým volejom pri nábehu k sieti. 

 

Kližan sa dostal do potrebného herného tempa a Ungur začal viditeľne zaostávať. Úvod druhého setu bol už plne v réžii slovenského hráča. Za stavu 2:0 slovenský tenista odvrátil gembal pri súperovom servise a zvýšil na 3:0. Nasledovala "čistá hra" na 4:0 a ďalšia dávka sebavedomia navyše. Potom sa dostal k slovu aj rumunský hráč, ale koncovka setu patrila Kližanovi. Za stavu 5:2 pri svojom podaní povolil súperovi len jeden "fiftín" a po vyše hodine hry zvýšil na 2:0 na sety. 

 

Aj úvod tretieho setu patril v pohode hrajúcemu slovenskému tenistovi. Po identickom priebehu ako v druhom sete Kližan odskočil na 4:0 a na dvorci absolútne dominoval. Slovenský tenista ukončil zápas, v ktorom nečelil ani jednému brejkbalu, v exhibičnom štýle. Skúsenému Rumunovi napokon zaspieval "kanár". 

 

Pri svojom podaní premenil prvý mečbal. Bilancia vzájomných zápasov týchto dvoch hráčov bola pred piatkovým súbojom vyrovnaná 1:1. Po Kližanovom triumfe vo finále challengerového turnaja v Marrákeši 2012 /3:6, 6:3, 6:0/ prišiel o rok neskôr Slovákov skreč v 1. kole na bratislavskom turnaji Slovak Open za stavu 3:5 v I. sete. 

 

Stretnutie Rumunsko - Slovensko bude pokračovať v sobotu od 14.00 h SELČ dôležitou štvorhrou, do ktorej kapitáni oboch tímov Andrei Pavel a Miloslav Mečíř predbežne nominovali dvojice Florin Mergea, Horia Tecau a Andrej Martin, Igor Zelenay. Dá sa predpokladať, že v slovenskom tíme po suverénnom piatkovom výkone Kližan nahradí Martina. 

 

Postupujúci bude 18. - 20. septembra účinkovať v play-off o svetovú skupinu 2016 týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. 

 

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - rozhodujúce 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne: 

RUMUNSKO - SLOVENSKO 1:1 po piatkových dvojhrách 


(17. - 19. júla, Konstanca, antuka v klube IDU) 

Piatkové dvojhry: 
Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10) za 3:49 h 
Adrian Ungur - Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6 za 1:33 h 

 

Zostávajúci program: 
Sobota - štvorhra (14.00 h SELČ): 
Florin Mergea, Horia Tecau - Andrej Martin, Igor Zelenay 
Nedeľa - dvojhry (postupne od 12.00 h SELČ): 
Marius Copil - Martin Kližan 
Adrian Ungur - Norbert Gombos 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona