Davis Cup: Kližan, Lacko, Martin a Zelenay za SR v Austrálii

NETKY.SK • 6 September 2016, 11:20 • 2 min
Davis Cup: Kližan, Lacko, Martin a Zelenay za SR v Austrálii

BRATISLAVA - Martin Kližan, Lukáš Lacko, Andrej Martin a Igor Zelenay tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu Slovenska na stretnutie s domácou Austráliou 16. - 18. septembra na tráve vonku v Ken Rosewall Arene v Olympic Parku v Sydney v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

slovakia

left justify in out

Náhradníkmi sú Jozef Kovalík a Norbert Gombos. Kapitán hostí Miloslav Mečíř oznámil svoju voľbu v utorok na tlačovej besede v NTC v Bratislave. Šéf realizačného štábu "protinožcov" Lleyton Hewiit ponúkol prostredníctvom webu Tennis Australia šesticu Nick Kyrgios, Bernard Tomic, John Millman, James Duckworth, Sam Groth a John Peers. V tento deň ju bude musieť zredukovať na štvoricu, v oboch kádroch môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 15. septembra v dejisku.

Kližan, 29. v singlovom renkingu, vlani v Davis Cupe dosiahol úctyhodnú zápasovú bilanciu 7:0, pričom na sety to mal 20:0. Na tvrdé povrchy orientovaný Lacko (99.) dosiaľ naposledy hral v rámci MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) vlani v marci. Univerzál Martin (124. / 87.) v tejto sezóne vo dvojhre zaujal prienikmi do 3. kola na parížskom grandslamovom Roland Garros aj OH v Riu de Janeiro. Zelenay figuruje na 85. mieste vo štvorhre. Druhý raz v rade chýba "v základe" Norbert Gombos, ktorý sa minulý rok zapojil do všetkých troch zápasov SR, teraz sa však dáva dokopy a vracia na stratené pozície po operácii kolena.

Zásadnou jednorazovou novinkou v zázemí Slovákov je prítomnosť národného daviscupového rekordéra Dominika Hrbatého ako trénera namiesto Karola Kučeru, ktorý sa rozhodol zostať pri tehotnej partnerke.

"Ponúkol som, že ho môžem zastúpiť. Keď Miloš Mečíř zavolal, aby som išiel, veľmi som sa tešil. Davis Cup je moja srdcovka a som rád, že opäť budem s tímom: s Milošom Mečířom, Igorom Moškom a všetkými hráčmi," uviedol 26. augusta pre web Slovenského tenisového zväzu (STZ) 38-ročný niekdajší 12. muž systému Hrbatý. "So všetkou úctou a rešpektom pred kvalitou a výsledkami Karola Kučeru a Dominika Hrbatého, musím teraz vykríknuť konečne!!! Veru, konečne máme v daviscupovom tíme človeka, ktorý je absolútne najlepšou voľbou. Mať takého DC-trénera, akým je Domino Hrbatý, by bola vzácnosť pre každý jeden tím na svete. Konečne na slovenskom zväze urobili krok vpred! Ďakujem za seba aj za celý tím!" následne napísal Kližan na facebooku.

O hostiteľskej výhode pre Austráliu rozhodol 19. júla dodatočný žreb v londýnskom sídle ITF. Pravidlo o reciprocite domáceho prostredia sa nedalo uplatniť, bude to totiž premiérový vzájomný súboj. Víťaz sa budúci rok predstaví vo svetovej skupine (žreb bude vo štvrtok 22. septembra). Zdolaný bude hrať v I. skupine regionálnej zóny. Austrália je 10. v daviscupovom renkingu krajín ITF, Slovensku patrí 17. priečka.

Finalisti ročníka 2005 Slováci zvíťazili 15. - 17. júla hladko 3:0 nad Maďarmi v budapeštianskom antukovom stretnutí rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny. Play-off o elitnú šestnástku si zahrajú tretí rok v rade. Predvlani nestačili na Američanov a minulý rok prehrali s Poliakmi, aj v týchto prípadoch hrali u súpera. Vo svetovej skupine naposledy boli v sezóne 2006.

Austrália, ktorú od tejto sezóny vedie niekdajší líder hodnotenia ATP vo dvojhre Hewitt, je prostredníctvom 28 celkových triumfov druhou najúspešnejšou krajinou po USA (32) v histórii Davis Cupu. Zatiaľ naposledy sa radovala v sezóne 2003. V marci v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny prehrala na tráve v melbournskom Kooyongu práve so Spojenými štátmi americkými 1:3, jediný bod domácich získal Tomic proti Jackovi Sockovi, vo štvorhre si zahral aj spomenutý Hewitt.

V piatok aj v nedeľu sa prvá z dvoch dvojhier začne zhodne o 3.00 h SELČ, sobotňajšiu štvorhru naplánovali na 5.00 h SELČ. Hrať sa bude loptičkami Wimbledon Slazenger. Kurt zriadili účelovo na tento duel. Hlavným rozhodcom bude Španiel Javier Moreno, empajrovými arbitrami Grékyňa Eva Moorová-Asderakiová a Francúz Arnaud Gabas. Základná permanentka na všetky tri dni stojí v prepočte približne 68 eur.

Davisov pohár tenisových reprezentačných družstiev mužov - play-off o svetovú skupinu 2017
(16. - 18. septembra 2016, Sydney, Olympic Park - Ken Rosewall Arena, tráva vonku)

Širší káder Austrálie:
Nick Kyrgios (16. v renkingu dvojhry, 351. vo štvorhre)
Bernard Tomic (19. / 232.)
John Millman (66. / 829.)
James Duckworth (195. / 314.)
Sam Groth (228. / 79.)
John Peers (- / 16.)
Kapitán: Lleyton Hewitt

Oficiálna predbežná nominácia Slovenska:
Martin Kližan (29. / 281.)
Lukáš Lacko (99. / 430.)
Andrej Martin (124. / 87.)
Igor Zelenay (- / 85.)
Náhradníci: Jozef Kovalík (126. / 808.), Norbert Gombos (345. / 564.)
Realizačný tím: Igor Moška (zástupca STZ), Vladimír Habas (vedúci výpravy), Miloslav Mečíř (kapitán), Dominik Hrbatý (tréner), Roman Fano (lekár), Milan Gašpárek (fyzioterapeut), Robert Caro (masér), Martin Piko (vypletač rakiet)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona