Davis Cup: Gombos sa pridal ku Kližanovi, Slovensko vedie nad Slovinskom 2:0

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 19:13 • 2 min
Davis Cup: Gombos sa pridal ku Kližanovi, Slovensko vedie nad Slovinskom 2:0

BRATISLAVA - Druhý hráč domácej singlovej zostavy Norbert Gombos zvíťazil v záverečnej druhej piatkovej dvojhre bratislavského stretnutia Slovensko - Slovinsko (6. - 8. marca) v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov nad Tomom Kočevarom-Dešmanom za 101 minút jasne 6:2, 6:4, 7:6 (3).

slovakia

left justify in out

Gombos predviedol komplexnejší, vyzretejší a istejší výkon. Debutant v drese hostí Kočevar-Dešman nahradil zdravotne indisponovanú jednotku kádra Blaža Kavčiča.

 

V otváracej dvojhre si líder tímu SR Martin Kližan poradil s nominovanou dvojkou Slovinska Gregom Žemljom za 129 minút 7:5, 6:3, 6:4. Hrá sa na tvrdom povrchu Decolor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC. Slováci nepremrhali náskok 2:0 už 17 rokov. Na sobotňajšiu štvorhru (14.30 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Blaž Trupej páry Kližan, Igor Zelenay, resp. Kavčič, Žemlja. Voľbu však ešte môžu zmeniť. V domácom kádri je aj Lukáš Lacko, u hostí Mike Urbanija. 

 

Od stavu 1:2 si galantský rodák Gombos pripísal všetky nasledujúce gemy v otváracom dejstve. Druhý setbal premenil forhendovým krosom aj s pomocou pásky siete. V druhej časti predviedol zverenec Borisa Borgulu pekný obrat na príjme v treťom geme, súper pod tlakom pokazil bekhend. Favorizovaný Slovák si potom v pohode držal servis. Za stavu 5:3 síce neťažil z náskoku 30:0 na returne, ale v desiatom geme sa hladko dopodával. Setbal zužitkoval esom, ktoré potvrdilo Jastrabie oko. 

 

Keď Gombos bez odovzdania čo i len fiftínu dosiahol brejk v treťom geme tretej časti (uzavrela to Slovincova dvojchyba), zdalo sa, že duel smeruje k rýchlemu koncu v prospech Slováka. Súper však už nemal čo stratiť, pustil sa do rizika, rozšvihal sa a rentovalo sa mu to na príjme v ôsmej hre. Parádnym bekhendovým returnom si utvoril dva brejkbaly a potreboval iba jeden: vytiahol špičkový forhend. Uvoľnený Kočevar-Dešman potom na nulu zavŕšil priebežný obrat z 2:4 na 5:4, ale Gombos v poslednej chvíli zastavil nápor outsidera. Forhendovou chybou mu dodal setbal, odstránil ho esom na "téčko" a pridal ďalšie dve kvalitné podania - 5:5 a cez zhodu pri Gombosovom servise aj 6:6. 

 

V tajbrejku zahral Gombos sebavedomejšie, hoci v tejto fáze mal určitý útlm. Z 0:1 dvoma podaniami dal na 2:1 a potom dva razy zaúradoval na príjme - 4:1. Preniesol si aj ďalší svoj servis (5:1), následne spáchal dvojchybu (už iba 5:2). Napravil to dôrazným útok na 6:2 (Kočevar-Dešman poslal bekhendový pokus o obhodenie popri čiare z náročnej pozície do siete). Slovinec vymazal mečbal pri svojom servise, ale vzápätí nestačil na Slovákovo podanie. 

Dvadsaťštyriročný víťaz minulotýždňového challengeru ATP vo francúzskom Cherbourgu Gombos figuruje na 117. priečke v renkingu, rovesníkovi Kočevarovi-Dešmanovi patrí 548. pozícia. 

 

Postupujúci bude 17. - 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny týchto krajín v rámci MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) hrať s úspešným zo súbežného zápasu Rumunsko - Izrael (po piatku tiež 2:0). Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite. Finalista ročníka 2005 Slovensko hrá svoj okrúhly 50. zápas (30:19). 

 

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - 1. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne: 

 

SLOVENSKO - SLOVINSKO 2:0 po piatkových dvojhrách 
(6. - 8. marca, Bratislava, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC) 

Dvojhry: 
Martin Kližan - Grega Žemlja 7:5, 6:3, 6:4 za 129 minút (37, 48, 44) 
Norbert Gombos - Tom Kočevar-Dešman 6:2, 6:4, 7:6 (3) za 101 minút (25, 33, 43) 

 

Zostávajúci program: 
Sobota (14.30 h): 
Štvorhra: 
Martin Kližan, Igor Zelenay - Blaž Kavčič, Grega Žemlja 
Nedeľa (postupne od 12.00 h): 
Dvojhry: 
Martin Kližan - Blaž Kavčič 
Norbert Gombos - Grega Žemlja 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies