Davis Cup: Francúzi a Švajčiari favoritmi proti Čechom a Talianom

NETKY.SK • 11 September 2014, 13:40 • 2 min
Davis Cup: Francúzi a Švajčiari favoritmi proti Čechom a Talianom

BRATISLAVA - Francúzsko s Českom na antuke v Paríži a Švajčiarsko s Talianskom na tvrdom povrchu v hale v Ženeve sa 12. - 14. septembra stretnú v semifinále svetovej Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

slovakia

left justify in out

Favoritmi sú zhodne domáci, hoci v prvom prípade zďaleka nie úplne výraznými.

Víťazi predchádzajúcich dvoch ročníkov Česi siahajú po čistom hetriku, ktorý od zavedenia tohto formátu súťaže v roku 1981 ešte nedosiahla žiadna krajina. Čisté double v predmetnom období okrem ČR predviedli aj USA (1981, 1982), Švédsko (1984, 1985), Nemecko (1988, 1989), opäť Švédsko (1997, 1998) a Španielsko (2008, 2009). 

 

Už postup Čechov do troch finále v rade by bol značne ojedinelou záležitosťou. Nezvládol to totiž nik od Austrálčanov v rokoch 1999 - 2001. Do finále sa hneď po zisku dvoch prvenstiev naposledy prebojovali Švédi v sezóne 1986 a prehrali so spomenutými Austrálčanmi. 

 

Česko by prípadným 12. zápasovým úspechom v rade osamelo na historickej tretej priečke. Vedú Američania (17) pred Alžírčanmi (14). 

 

"Keď sem prichádzame na grandslamový turnaj, sú to mimoriadne pocity. Ešte výnimočnejšie sa v tomto areáli cítime pred miestnym vystúpením za národný tím. Očakávam, že atmosféra bude neskutočná," vyhlásil pre web DavisCup.com český veterán Radek Štěpánek na margo zápasu na hlavnom Dvorci Philippa Chatriera areálu Rolanda Garrosa vo francúzskej metropole. Po vynechaní aprílového štvrťfinále v Japonsku sa do kádra vrátil Tomáš Berdych, kapitán Jaroslav Navrátil ďalej dal dôveru Lukášovi Rosolovi a Jiřímu Veselému, pričom práve z Rosola napokon dokonca urobil druhého singlistu pri štvrtkovom žrebe programu. 

 

Šéf realizačného štábu domácich Arnaud Clément nominoval kvarteto Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet, Gael Monfils a Julien Benneteau. Celková vzájomná bilancia, ktorá sa začala písať už v roku 1924, je 7:7, pričom ostatné štyri konfrontácie sa skončili najtesnejším rozdielom v prospech hostiteľov. V roku 2009 v osemfinále takto zvíťazili Česi v Ostrave. 

 

"Roland Garros je nádherným miestom na daviscupové semifinále. Navyše, máme kvalitného súpera. Bude to jeden z vrcholných okamihov našich kariér. Odovzdáme všetko," vyhlásil Tsonga a dodal: "Najväčším problémom bude, že Česi uspeli v predchádzajúcich dvoch ročníkoch, takže nie sú pod takým tlakom ako my. Disponujú aj primerane kvalitnými hráčmi: Berdych je roky v Top 10, Štěpánek má obrovské skúsenosti." Krajina galského kohúta má na konte 9 titulov, na zaokrúhlenie čaká už 13 rokov, vo finále nebola od sezóny 2010. 

 

Švajčiari sú v semifinále premiérovo od roku 2003, o "šalátovú misu" si nezahrali od sezóny 1992. Kapitán Severin Lüthi sa jednoznačne opiera o tretieho a štvrtého muža počítačového poradia vo dvojhre Rogera Federera a Stana Wawrinku, spoločne víťazov štvorhry na OH 2008 v Pekingu. K dispozícii sú aj Marcio Chiudinelli a Michael Lammer. "Squadru" pod taktovkou Corrada Barazzuttiho tvoria Fabio Fognini, Andreas Seppi, Paolo Lorenzi a Simone Boleli. 

 

"Bude nám stačiť 3:0, ale ak chcete 5:0, tak sa o to pokúsime," so smiechom vyhlásil 33-ročný niekdajší líder renkingu Federer po svojej prehre s Chorvátom Marinom Čiličom v semifinále newyorských US Open. Citoval ho web podujatia. "Zjavne sme naozaj favoritmi a to je vždy príjemný pocit. Myslím si, že budeme hrať pred 18 000 divákmi, čo by znamenalo švajčiarsky tenisový rekord. Už sa na toto domáce vystúpenie teším. Podľa mňa sú naši ľudia zvedaví na mňa a Stana bez ohľadu na meno súpera, ale skutočnosť, že tentoraz nastúpime proti susedom, ešte umocňuje náboj. Ja mám na Talianov výnimočné spomienky, veď som si proti nim odkrútil aj premiéru v tejto súťaži už v roku 1999, keď hrali Sanguinetti a partia okolo neho," pripomenul Federer. 

 

Šampióni 1976 Taliani sa usilujú o svoje prvé finále po 16 rokoch. Nad Švajčiarmi síce vedú 3:2, ale ťahali za kratší koniec v ostatných dvoch dueloch, naposledy v osemfinále 2009 v Janove. 

 

Finále edície 2014 príde na rad 21. - 23. novembra. Aj s vyznačením výhody domáceho prostredia prichádzajú do úvahy dvojice: Francúzsko - Švajčiarsko, Taliansko - Francúzsko, Česko - Švajčiarsko a Taliansko - Česko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona