Davis Cup: Američania favoritmi prelínačky, Slováci musia zabojovať

NETKY.SK • 11 September 2014, 11:20 • 2 min
Davis Cup: Američania favoritmi prelínačky, Slováci musia zabojovať

BRATISLAVA - Slovenskí tenisti si môžu v sezóne desiateho výročia svojho postupu až do finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov znova - premiérovo od roku 2006 - zahrať v elitnej spoločnosti tejto súťaže s oficiálnym podtitulom MS ITF. Potrebujú na to od piatka do nedele v Chicagu zdolať Američanov.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty naposledy hrali mimo elitnej spoločnosti v roku 1988. S 32 prvenstvami sú historicky najúspešnejšou krajinou.

 

"Tím USA je favoritom. Má silnú deblovú dvojicu a veľmi dobrého prvého singlistu, ktorý je v renkingu vysoko nad našou jednotkou. My však máme dostatok skúseností a nebojíme sa. Musíme zabojovať," povedal kapitán hostí Miloslav Mečíř na utorňajšej prezentačnej tlačovej besede podľa ASAP. Žreb programu bude vo štvrtok o 19.00 h SELČ. "Každý bod, ktorý získame, bude cenný. Možno napokon budeme radi aj za jeden, ale zároveň si nemyslím, že naša situácia je úplne beznádejná," vyhlásil olympijský víťaz zo Soulu 1988 Mečíř v NTC pri oznamovaní nominácie. 

 

Šéf realizačného štábu domácich Jim Courier dal dôveru singlistom Johnovi Isnerovi a Samovi Querreymu, obaja sú v renkingu ATP nad slovenskou jednotkou Martinom Kližanom. Slováci ťahajú v "šalátovej mise" šnúru troch úspechov. Naposledy aspoň štyri razy bez prerušenia triumfovali v rokoch 2004 - 2005. Na pôde súpera neuspeli v ostatných troch prípadoch, neradovali sa od záchranárskeho stretnutia v Bielorusku v septembri 2010. Prehra by bola pre USA treťou v rade, čo sa im nestalo od rokov 1986 - 1987. 

 

"Bez diskusie je to pre nás ohromne významný zápas. Sme v situácii, v akej sme boli v roku 2010 v Kolumbii. Vtedy sme zabrali primerane dôležitosti chvíle a počínali sme si veľmi dobre. Aj teraz sa určite vyhneme akejkoľvek ľahkovážnosti. Hrať za krajinu je najväčšia pocta. Osobne sa mi v minulosti darilo predvádzať v tejto súťaži môj najlepší tenis a dúfam, že to tak bude aj teraz. Pochopiteľne, že sme pod určitým tlakom, tomu sa však nevyhnú ani oni. Nik netúži nadol," podotkol niekdajší člen Top 10 Isner, aktuálne 16. vo svetovom rebríčku. 

 

"Predovšetkým chcem pripomenúť, že reprezentovať krajinu v akomkoľvek odvetví je vždy česť. Tak to aj vnímame," pripomenul Kližan. 

 

"Povrch v hale je v podstate rovnaký, aký máme doma. Sme teda dostatočne zvyknutí," upozornil Lukáš Lacko. Bude sa hrať na "harde" typu Premier Court, na akom v apríli doma proti Rakúšanom príjemne prekvapil debutant Norbert Gombos. Deblový špecialista hostí Michal Mertiňák mal počas tohto týždňa menšie zdravotné problémy, ale jeho štart zatiaľ nie je v ohrození, referoval z dejiska generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška. 

 

Cez bod zo sobotňajšej štvorhry asi cesta pre Slovákov aj tak nepovedie. Bob a Mike Bryanovci čerstvo majú na konte už 100 spoločných deblových titulov, v Davis Cupe je ich štatistika 21:4 (z ostatných troch zápasov však neuspeli vo dvoch). Pikantériou je, že premiérový triumf si pripísali v sezóne 2003 práve proti Slovákom - Karolovi Beckovi a Dominikovi Hrbatému - v Bratislave. 

 

"Prahneme po zotrvaní vo svetovej skupine. V takejto zostave do nej patríme. Čaká nás dobrý a ťažký zápas," predznamenal M. Bryan. 

 

Courier dúfa, že domáce prostredie v 7-tisícovej hale zohrá rolu. Davis Cup zavíta do Illinois prvý raz od roku 1928: "Toto je podujatie s ´partizánskou´ atmosférou rozdielnou od tradičných tenisových. Boli by sme teda radi, ak by ľudia v hojnom počte prišli a poňali to trochu ako na futbale či basketbale - pri zachovaní úcty k súperovi sa správali energicky a zanietene. Viem si predstaviť, že v Sears Centre Arene budú aj nejakí hlasní priaznivci hostí, ktorí sa zgrupujú zo Slovákov žijúcich v tomto regióne." 

 

Program jednotlivých dní sa bude odvíjať od 23.00 h SELČ (piatok), 21.00 h SELČ (sobota) a 19.30 h SELČ (nedeľa). Najlacnejšie vstupenky na všetky tri dni stoja 90 USD, najdrahšie permanentky majú hodnotu 498 amerických dolárov. Najlacnejší lístok na jeden deň je za 65 USD, najdrahší za 175 amerických dolárov. Hrať sa bude loptičkami Wilson US Open Extra Duty. Hlavným rozhodcom bude Brit Andrew Jarrett, empajrovými Britka Alison Hughesová a Austrálčan Tom Sweeney. Stretnutie odvysiela RTVS. 

 

SR a USA sa v "šalátovej mise" zatiaľ stretli dva razy. Vo februári 2002 Slováci bez Dominika Hrbatého a Karola Kučeru prehrali v zostave Ján Krošlák, Karol Beck a Ladislav Švarc na tvrdom povrchu v hale Myriad Convention Centre v Oklahoma City 0:5. Prvý deň Beck zobral set Petovi Samprasovi a Krošlák Andymu Roddickovi a v sobotu sa im to v debli podarilo proti páru James Blake, Mardy Fish, nezvládli však viac a domáci už po štvorhre mali nezvratný náskok 3:0. Išlo o osemfinálové 1. kolo svetovej skupiny. Repríza prišla na rad už v septembri 2003 a svoju slávnostnú premiéru zažilo NTC. V dueli o elitnú šestnástku prekonal Hrbatý na antuke Roddicka, ale potom Kučera nestačil na Fisha, Beck s Hrbatým podľahli vo štvorhre Bryanovcom a postupový tretí bod Američanom zabezpečil Roddick: v troch setoch zdolal Becka. 

 

Slováci v rovnakej zostave ako teraz uspeli v apríli práve v NTC proti Rakúšanom v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny (4:1). Predtým si v 1. kole v identickom dejisku poradili s Lotyšmi 5:0. 

 

Spojené štáty americké naposledy triumfovali v Davis Cupe v sezóne 2007. Družstvo USA prehralo na prelome januára a februára na antuke na upravenom bejzbalovom štadióne Petco Park v San Diegu s Britmi 1:3, pre zranenie členka nebol k dispozícii Isner. Donald Young nestačil na Andyho Murrayho a senzáciou piatka bola prehra Querreyho s Jamesom Wardom. Bryanovci síce znížili proti Colinovi Flemingovi s Dominicom Inglotom na 1:2, ale potom Querrey podľahol Murraymu. 

Oficiálne predbežné nominácie tenistov USA a Slovenska na vzájomné stretnutie v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov (12. - 14. septembra na tvrdom povrchu v hale v Chicagu): 

USA 
John Isner (16. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 145. vo štvorhre) 
Sam Querrey (51. / 62.) 
Bob Bryan (- / 1.) 
Mike Bryan (- / 1.) 
nehrajúci kapitán: Jim Courier 

SLOVENSKO 
Martin Kližan (57. / 218.) 
Lukáš Lacko (86. / 1211.) 
Norbert Gombos (126. / 688.) 
Michal Mertiňák (- / 88.) 
nehrajúci kapitán: Miloslav Mečíř 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies