Dávida B. za vraždu študentky Anikó odsúdili na 23 rokov

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 12:35 • 2 min
Dávida B. za vraždu študentky Anikó odsúdili na 23 rokov

Dávida B. za vraždu študentky Anikó odsúdili na 23 rokov

slovakia

left justify in out

img

Na nepodmienečný súhrnný trest vo výške 23 rokov odňatia slobody odsúdil dnes trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava 1 Dávida B., obžalovaného z brutálnej vraždy študentky Anikó S., ktorá sa odohrala v Bratislave pred viac ako dvoma rokmi.
Súd ho uznal vinným z obzvlášť závažného trestného činu vraždy a krádeže. Dávid B. svoju obeť dovedna 19 razy bodol ostrým predmetom a študentka zraneniam na mieste podľahla. Trest by si mal Dávid B. odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Senát mu nariadil okrem toho trojročný ochranný dohľad a ochranné sexuologické liečenie.
Verdikt ešte nie je právoplatný, keďže je možné voči nemu sa odvolať v zákonnej lehote a kauzu bude potom riešiť odvolací Krajský súd v Bratislave. Podľa súdu skutku sa dopustil obžalovaný, aj keď neboli v tomto prípade priame dôkazy. Senát vychádzal z výpovede svedkov.
Dozorujúca prokurátorka navrhla dnes vo svojej záverečnej reči pre obžalovaného práve takýto 23-ročný trest odňatia slobody. Prokurátorka požiadala, aby si trest odpykal v ústave s maximálnym stupňom stráženia a súd mu nariadil trojročný ochranný dohľad aj sexuologické liečenie. Vo svojej záverečnej reči prokurátorka navrhla použitie asperačnej zásady, keďže Dávid B. si v súčasnosti odpykáva 13-ročný trest odňatia slobody za opakované znásilnenie, ublíženie na zdraví a úverový podvod. Dnešným verdiktom sa tento pôvodný trest teda zrušil.
Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I dnes vyhlásil dokazovanie v tomto prípade za ukončené. Prokurátorka výpoveď Dávida B., ktorý spáchanie činu stále popiera označila za účelovú. Okrem iného uviedla, že obžalovaný "ťažil z naivity svojej obete", ohuroval ju prácou u polícii, svojimi mafiánskymi kontaktmi a podobne. Zavraždená nedokázala vzťah s ním ukončiť. Voči svojim priateľkám, ktoré v iných prípadoch znásilnil, používal fyzické násilie. Na svoje obete stupňoval nátlak a agresivitu.
Dávida B., ktorý je obžalovaný z vraždy svojej bývalej priateľky Anikó, dnes eskortovali z Ústavu na výkon väzby. Súd dnes vypočul posledného svedka, ktorý s obžalovaným v minulosti pracoval a v čase vraždy s ním býval na spoločnej izbe.
V deň vraždy v noci telefonoval s nejakou priateľkou, uviedol ďalej svedok. Okrem iného mu Dávid B. spomínal, že v minulosti pracoval u polícii, ale podrobnosti neuvádzal. Skutočnú strelnú zbraň obžalovaný nevlastnil, len hračkársku zbraň na guličky a žiaden nôž svedok u Dávida B. nevidel. Svedok bol pritom, keď obžalovaného zatkla polícia na druhý deň po tragédii, obžalovaný vtedy, keď ho zaisťovali, spal. Svedok u Dávida B. nevidel ani zmeny v správaní v kritický deň vraždy.
Naposledy sa v tejto veci konalo koncom marca, kedy senát vypočul revízora, ktorý Dávida B. kontroloval v deň smrti mladej ženy. Hlavné pojednávanie pokračovalo v marci čítaním listinných dôkazov. Okrem iných i lokalizačných údajov mobilných telefónov Anikó a Dávida B. zo 6. januára 2009, teda z dňa, kedy bola zavraždená.
Podľa obžaloby Dávid B. usmrtil Anikó "opakovanými bodno-reznými ranami v oblasti chrbta a krku" 6. januára 2009 v byte na Sibírskej ulici v Bratislave. Vtedy 23-ročného muža polícia zadržala necelých šesť hodín po oznámení skutku vo Štvrtku na Ostrove, kde pracoval aj býval. Obžalovaný Dávid B. sa necíti byť vinný a so skutkom podľa jeho slov nemá nič spoločné. Dávid B. si v súčasnosti odpykáva 13-ročný trest odňatia slobody za opakované znásilnenie, ublíženie na zdraví a úverový podvod. Na takýto trest ho odsúdil Okresný súd Bratislava V a verdikt potvrdil následne aj odvolací krajský súd.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies