David Rath zostáva vo väzbe, súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie

NETKY.SK • 3 Október 2013, 16:04 • 2 min
David Rath zostáva vo väzbe, súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie

PRAHA - Stredočeský krajský súd dnes zamietol žiadosť Davida Ratha o prepustenie z väzby. Súd sa aj naďalej obáva, že by Rath mohol ujsť. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz s tým, že verdikt ešte nie je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu trvá dôvodné podozrenie, že poslanec, bývalý stredočeský hajtman a exminister zdravotníctva Rath sa dopustil skutkov opisovaných v obžalobe. Ak by mu podľa predsedu senátu Roberta Pacovského bola preukázaná vina, hrozil by mu vysoký trest v rámci sadzby päť až 12 rokov väzenia. Podľa Pacovského zatiaľ nie je možné nahradiť väzbu napríklad písomným sľubom Ratha, že bude viesť usporiadaný život a nebude páchať trestnú činnosť, a ani zárukami známych ľudí. Rathov advokát Roman Jelínek uviedol, že si nechá lehotu na prípadné podanie sťažnosti. Štátny zástupca (prokurátor) Petr Jirát sa práva na podanie sťažnosti vzdal, napísali Novinky.cz.

V máji 2012 zadržala Ratha česká protikorupčná polícia s vysokou sumou finančnej hotovosti. Následne ho spolu s ďalšími zadržanými obvinila zo spáchania trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, prijatia úplatku, podplácania a manipulácie verejných zákaziek. O dva dni na to ho české úrady poslali do väzby. Stal sa tak historicky prvým českým poslancom, väzobne stíhaným počas výkonu mandátu. Súdny proces proti nemu sa začal na krajskom súde v Prahe 7. augusta 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona