David Rath musí do utorka nájsť nového advokáta, prípadne osloviť doterajšch

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 18:24 • 2 min
David Rath musí do utorka nájsť nového advokáta, prípadne osloviť doterajšch

PRAHA - Bývalý stredočeský hajtman David Rath dostal dnes od súdu v Prahe 24 hodín na to, aby informoval o tom, koho si zvolil za nového právneho zástupcu, inak mu bude advokát určený.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo obžalovaný exhajtman informoval, že doterajších právnych zástupcov Adama Černého a Romana Jelínka prepustil a že jeho novým advokátom bude Michal Pacovský, inak strýko sudcu kauzy Roberta Pacovského.
      

Tento advokát však zaslal súdu email s overeným podpisom, z obsahu ktorého vyplýva, že Davida Ratha nezastupuje. Pre internetový server Lidovky.cz uviedol: "Je to nezmysel, ale nemám mu to za zlé. Robí, čo môže".
      

David Rath je tak aktuálne bez obhajcu, preto dnes pojednávanie na Krajskom súde v Prahe odročili na utorok, informovali české elektronické médiá a internetové servery.
     

 Štátny zástupca Petr Jirát označil dnešné Rathove kroky za pokus obžalovaného a obhajoby o oddialenie vynesenia rozsudku, za "zúfalú obštrukciu".
      

Mimoriadne ostro sa prostredníctvom hovorkyne Zuzany Steinerovej vyjadril aj Krajský súd v Prahe: "Súčasný postup obhajoby po takmer dvojročnom hlavnom pojednávaní na úplnom začiatku záverečných rečí vykazuje neprehliadnuteľné znaky účelovosti vedené snahou dostať pojednávanie za každú cenu na začiatok prerokúvania obžaloby."
      

Ratha vraj situácia zaskočila a zvažuje opätovne angažovať doterajších advokátov.
      

Kauzu Rath a spol. česká justícia vo februári rozdelila na dve časti. V tej prvej už v apríli padli rozsudky, a to tri podmienečné a šesť nepodmienečných trestov v dĺžke od päť do 7,5 roka. V  druhej časti figuruje samotný bývalý hajtman a slovenská podnikateľka Lucia N., ktorá mala podľa žaloby organizovať podozrivé obchodné súťaže o verejné objednávky.
      

Štátny zástupca Petr Jirát navrhuje pre bývalého stredočeského hajtmana obžalovaného z korupcie a manipulácie verejných objednávok nepodmienečný trest odňatia slobody v rozmedzí 9-12 rokov, ale aj konfiškáciu celého majetku. Pre Luciu N. žiada žalobca 5-6 rokov väzenia a miliónovú pokutu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies