David Rath chce odškodnenie od rezortu spravodlivosti

NETKY.SK • 23 August 2014, 09:04 • 2 min
David Rath chce odškodnenie od rezortu spravodlivosti

PRAHA - Dva týždne po vrátení cestovného pasu žiada bývalý stredočeský hajtman, obžalovaný David Rath odškodnenie okolo 80.000 Kč od rezortu spravodlivosti, a to za prepravu v putách na súdne konania a za právne úkony jeho advokátov v priebehu posledných mesiacov väzby.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom najskôr internetový server Česká justice, následne české elektronické médiá a iné servery.
      

"Je to odškodnenie za ponižovanie tým, že ma vláčili v putách na súd. Zákon jasne hovorí, že donucovacie prostriedky sa majú používať iba tam, kde hrozí skutočné nebezpečie fyzického napadnutia," cituje Rathove slová internetový server iDNES.cz.
      

Podľa jeho slov žiadali jeho právni zástupcovia krajský súd i ministerstvo spravodlivosti o transport bez pút, ale odpovede sa vraj nedočkali. Za každý deň transportu žiadajú teraz 1000 Kč, podľa exposlanca je táto suma asi 30.000 Kč. Ďalších okolo 50.000 Kč požaduje David Rath za právne úkony, ktoré jeho advokáti realizovali v súvislosti so žiadosťami o prepustenie z väzby od júla do novembra 2013, keď bol Rath napokon prepustený na slobodu. Ústavný súd ČR začiatkom roka 2014 konštatoval, že predlžovaním väzby došlo k porušeniu Rathových ľudských práv.
      

Problematika pút sa podľa niekdajšieho hajtmana týka mnohých ďalších, napríklad aj pani Nagyovej-Nečasovej. "Myslíme si, že české represívne zložky uviazli niekde v stredoveku. Chovajú sa, ak to preženiem, trošku ako prasatá a ponižujú ľudí pred národom úplne bezdôvodne. Je to dôkaz, že naša krajina je tak trochu neandertálska a že naše represívne zložky uviazli v komunizme a chovajú sa ako eštebáci. Niekto by im mal klepnúť po prstoch," konštatoval obžalovaný.
      

Prevzatie Rathovej žiadosti 19. augusta potvrdil pre iDNES.cz riaditeľ tlačového odboru ministerstva spravodlivosti Miroslav Konvalina. "Na vybavenie žiadosti má ministerstvo zákonnú lehotu šiestich mesiacov," doplnil. Rath, ako aj ďalší hlavní obžalovaní v kauze, Kateřina Pancová a Petr Kott, strávil za mrežami od polovice mája 2012 okolo 18 mesiacov. Všetci akýkoľvek podiel na ovplyvňovaní verejných objednávok alebo korupcii popierajú. Spomedzi viac ako desiatky obvinených sa ku korupcii priznala iba jediná - podnikateľka Ivana Salačová.
      

Proces je zatiaľ naplánovaný do septembra, keď však zrejme neskončí, pretože už teraz sú známe ďalšie návrhy na preukazovanie a vypočutie svedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies